april 23, 2024

Vet du varför du matchar sexuellt bättre med vissa

Hitta din sexuella supermatch genom att lära dig dina anknytningsmönster

När jag publicerar detta i bloggen har jag varit en dag i ett stekhet magiskt Rom. Skrev inlägget på flyget hit igår och hann inte publicera det igår så här kommer det.

Söndag 21 juli

Solens strålar får den blanka flygplansvingen att glittra mot den klarblå himlen. Vi flyger över Graz i södra Österrike. En vacker färgkarta av olika nyanser av grönt brunt och blått. Marken påminner om ett spännande pussel. Känns som att min kropp precis fått en stor dos av morfin. Ni vet sådär så att det kittlas från tårna ända ut i fingerspetsarna. Solen värmer så skönt genom det runda flygplansfönstret, jag känner mig harmonisk inuti. Somnade direkt när vi lyfte från Arlanda vid sju i morse och nu har vi rest halvvägs. Hade sådan resfeber igår så jag och Mathias somnade inte förens närmare halv två och taxin hämtade oss på söder 04.20 ☺.

Vi är på väg till Rom, där vi ska vara i två dagar och sedan ska vi bila längst med Amalfikusten. Har längtat så efter denna resa ser så sagolikt vackert ut på alla bilder jag sett. På vår resa längst med kusten kommer vi att bo två nätter i Positano och två nätter i Sorrento. Tror att det är en kombination av att få semester och få åka på äventyr som skapar känslan av frihet och välmående i hela kroppen.

Har du funderat på vad som gör att du matchar sexuellt bättre med vissa?

I det här inlägget tänkte jag reflektera över våra sexuella anknytningar. Hur viktigt det faktiskt är att förstå sig på sin egen anknytning i det intima mötet med en partner. Hur det är möjligt att träffa en perfekt sexuell match och hur fel det kan bli när två personer med krockande mönster möts. Vilka missförstånd som kan uppkomma och hur vi kan råka göra illa varandra om vi inte förstår varför vi agerar och reagerar som vi gör.

Intimitet handlar om att våga öppna upp

Jag tror att det kan vara lätt att glömma bort att våra anknytningsmönster självklart påverkar oss även i det sexuella mötet vi har med en partner. Många av oss reflekterar kanske inte alls över hur vi fungerar utan vi bara är som vi alltid varit. Tills att något inträffar, att vi separerar, i mötet med en ny partner eller att vi slutar ha sex och då börjar undra vad som gått snett. Förstår vi våra anknytningsmönster och vad vi behöver för att bli trygga så får vi oftast ett bättre sexliv också. För intimitet handlar om att våga öppna upp sitt hjärta, våga vara sårbar och möta en person fullt ut. Tidigare händelser i vårt liv som kan påverka oss negativt går lättare att hantera och bearbeta om vi får förståelse för våra egna mönster. När vi bearbetar det som kan ha skadat våra anknytningar blir vi tryggare och tryggheten ger oss bättre förutsättningar till ett sunt och bra sexliv.

Låt oss gå igenom de olika anknytningarna

Trygg anknytning

En person med denna anknytning genomsyras oftast av värme kärlek och tillit. Det finns en grundtrygghet som kommit från personens mamma. En annan utmärkande sak är också att de oftast har en tillräckligt bra självkänsla för att knyta an till sin partner. Personen vågar bli beroende men kan också klara sig ensam. De har en balans mellan närhet och självständighet. Sex har de för att uttrycka och känna närhet till sin partner. Njuta och utforska sig själv och sin partner.

Otrygg undvikande anknytning

En person med denna anknytning har inte en grundtrygghet som den tryggt anknutna. Otryggheten märks oftast på ett undvikande beteende. I början är personen oftast väldigt intresserad och gör allt för att spela trygg som ett försvar mot vad som sker inuti. Personen vill väldigt gärna tillfredsställa sin partner men njuter sällan själv av att ha sex. Partner kan känna av en känsla av frånkoppling och icke närvarande. När en person med denna anknutning kommer för nära någon börjar hen ofta dra sig undan och bete sig konstigt. Det är lätt att tro att personen är känslokall och inte bryr sig. Men oftast handlar det inte alls om det utan tvärtom en enorm rädsla för att bli övergiven och inte omtyckt. Otryggheten grundar sig i att hen som liten inte fått utrycka sina känslor utan att hen blivit tystad. Som liten har hen vant sig att inte bli tröstad om hen är ledsen utan undanskuffad. Detta har lett till att hen har byggt upp ett starkt försvar mot att visa känslor. Utåt kan det verka som att personen har ett gott självförtroende. En person med denna anknutning drar sig gärna till en tryggt ambivalent person. Relationer med denna kombination brukar sluta med att den otrygga drar sig undan desto mer den tryggt ambivalenta personen kommer närmare. Det uppstår då lätt en katt och råtta lek.

De som har denna anknytning har en förhöjd risk att hamna i ett porrmissbruk eller att vara otrogna. Då deras otrygghet gör dem destruktiva. I mötet med en person med denna anknytning eller ifall man själv har denna anknytning är den bästa metoden för att få en bra relation och ett fungerande sexliv att lära sig bryta mönstren helt. Genom att göra helt tvärtemot vad hjärtat skriker till en att göra. Terapi kan vara till hjälp och samtal med sin partner för förståelse. Genom att bryta sina mönster kan en otryggt anknuten person långsamt bygga upp en tryggare anknytning.

Otryggt ambivalent

Som barn har de ibland blivit omhändertagna och ibland avisade. Barnet växer därför upp med en separationsångest, oro och tillitsbrist. De blir känslostyrda och kan ibland uppfattas som kreativa. Som vuxna söker de ständigt bekräftelse och har svårt att klara sig utan människor omkring sig. I en relation mår de endast bra om de får vara med sin partner. Direkt efter att de spenderat kärleksfull tid med sin partner, kan de översköljas av en stark känsla av värdelöshet och övergivenhet. Personen blir ofta klängig och vill ha kontakt för att åter få bekräftat vad partnern tycker. För en person med den anknytning handlar det också om att träna på att försöka stoppa sina impulser göra tvärtom. Bygga upp en egen trygghet för att inte bli klängig. För det tröttar lätt ut en partner och förstör relationen. Att ha sex ser personer med denna anknytning som ett måste då de vill bli oersättliga för sin partner och bekräftat.

Jag har en kombination av tryggt och otryggt ambivalent anknytning.

Det har hjälp mig enormt mycket att få lära mig om mina anknytningsmönster för det har varit en utmaning i alla mina relationer. Att vara ambivalent är väldigt känslomässigt utmattande och förstör lätt en relation då det är svårt att lita på en partner. Jag har också genom terapi fått lära mig att jag kan vara älskad trots att jag inte har sex. Det är inte den viktigaste bekräftelsen om annat saknas i relationen. Grundtryggheten självrespekten och kärleken man visar till sin partner är det som är den viktigaste grunden. Ett bra sexliv får man bara om man lär känna sin partner och kan möta hen på djupet. Förståelse bygger trygghet och trygghet bygger respekt.

Nu ska vi ut och upptäcka mer av Rom

Efter en lång dag med långa promenader genom ett historiskt och spännande Rom var det skönt att få ta en paus på vårt rara hotell och lägga upp detta inlägg samt vila med lite svalka från AC är närmare 37 grader varmt ute. Nu ska jag byta om och ge mig ut i Rom igen. I nästa blogginlägg ska jag berätta mer om denna resa och visa bilder.

Hoppas att ni har en fantastisk sommar och att ni får lite ledighet.
Stor kram från Italien.❣

Till sist lite bilder från månaden som gått.

Spenderade en fin helg på årets Delsbostämma
Tvillingsyster och lilla W
Tar in lantluften på altanen till boendet vi hyrde
Idyll
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.