juni 18, 2024

Undvik separation- få en hållbar relation

Jag är en lättrörd person av min natur. Genom åren har denna känslighet blivit allt mer skör. Den gör mig levande, nyfiken, den får mig att vilja gå framåt, att vilja upptäcka, den ger mig hopp och den skapar en tacksamhet hos mig över allt vackert runt omkring. Som i detta nu, när jag sitter på en solvarm klippa och ser färgprakten i trädkronorna kring sjön. När jag ser nyponbuskens kärleksröda färg mot den blå himmeln och det klara vattnet. Allt det här är bättre än all medicin i världen. Skörhet är något vackert och helande. När jag var yngre önskade jag att jag kunde få slippa att vara så känslig, att slippa få känna allt så starkt. Även i vuxen ålder när jag blivit ledsen, funderat på meningen med allt eller när jag blivit rädd i mina relationer har jag stundtals önskat att jag hade varit annorlunda. Men de senaste åren har jag insett hur värdefullt det är att kunna känna, se, höra och uppleva allt starkare än många andra. För alla känslor mot varandra skapar styrkan att allt löser sig även i de mörkaste och jobbigaste stunderna. ❣För gråten övergår oftast i skratt och skrattet övergår ibland till gråt men det spelar ingen roll för jag känner mig levande.

Mycket har hänt sen sist jag skrev

Idag har jag en ledig dag och det känns väldigt skönt. En del har hänt sen sist jag skrev, eller väldigt mycket har faktiskt hänt och en sak är att jag fått ett nytt konsultuppdrag som jag påbörjar redan imorgon. Det är som Content Manager på Best Western Hotels and Resorts. Det känns amazing och jag ser väldigt mycket fram emot att få börja. För två veckor sedan reste vi till ett av mina drömresmål, NY. Samma dag som jag avslutade mitt jobb på Bisnode så flög vi på kvällen. Jag verkligen älskade NY, den bästa resan jag gjort på länge. Så levande och magisk stad. Med en flödande inspiration som jag aldrig upplevt tidigare. Vi bodde i Brooklyn på ett riktigt häftigt hotell. Vi hann se mycket på en långweekend men hade gärna stannat längre. Men då jag skulle på en intervju var jag tvungen att åka hem. Delar med mig av bilder från resan i slutet av detta inlägg så att ni får ta del av resan också. När vi kom hem var jag på två intervjuer och sedan skrev jag avtal för mitt nya uppdrag. Senare samma vecka reste jag en sväng till Dalarna för att gå på återträff med Kreativt Entreprenörskap, en utbildning som jag gick för åtta år sedan. Kul att vara tillbaka och träffa några av dem jag pluggade med igen. Jag stannade över helgen och passade på att umgås med min vän Malin som har köpt ett rart hus där. Fin helg <3

Lös problemen i er relation istället för att separera

Igår hittade jag en artikel i topphälsa.se som var väldigt intressant och det är utifrån den jag skriver dagens blogginlägg. För den fick mig att reflektera mycket över hur lätt många av oss idag separerar och hur många av oss som faktiskt borde stanna upp oftare och tänka till innan vi avslutar något som faktiskt inte är så dåligt.  I artikeln tar relationsexperten Eva Rusz upp sju olika relationsproblem. Hon menar på att många av de relationsproblem vi har beror på att många av oss har en felaktig bild av hur ett förhållande ska vara och att vi kan undvika separationer om vi förstår detta.

De sju problem hon tar upp som många skyller på vid en separation är

 1. Vi är för olika
 2. Vi har vuxit isär
 3. Kärleken har tagit slut
 4. Vi kan inte kommunicera
 5. Sexlusten är borta för alltid
 6. Någon annan passar mig bättre
 7. Det är ingen idé att försöka

Dessa problem kan vi nog alla känna igen oss i att ha känt någon gång eller kanske skylt på. I artikeln tar hon också upp lösningar på problemen, här kan ni läsa hela artikeln https://topphalsa.se/har-du-gatt-pa-de-7-relationsmyterna/

Separationer jag genomgått har kunnat undvikas

När vi känner oss handfallna i livet, när vi känner oss trötta på allt och när vi är deppiga är det väldigt lätt att projicera alla dessa känslor på vår partner. Vi vill hitta anledningen till varför vi inte mår bra eller varför vi känner oss missnöjda. Istället för att stanna upp och reflektera över vart känslorna kommer ifrån och vad de egentligen grundar sig i rusar vi på och bryter upp med allt vi tror är anledningen till känslan. Inte allt för sällan får vår partner ta en allt för hård smäll för detta. För det är väldigt sällan som en känsla bara beror på en sak. Att leva tillsammans med någon en lång tid innebär att man får uppleva väldigt mycket tillsammans. Både det jobbiga och det härliga. Våra hjärnor är lömska och har lättare att lyssna på våra dåliga negativa tankar istället för de goda positiva tankarna.  När vi stannar upp och analyserar våra känslor så kan vi lätt se mönstret. Väldigt sällan blir det mycket bättre bara för att vi separerar och träffar någon ny. För när förälskelsen gått över så kommer livet ikapp oss och har vi då inte löst det som fått oss att känna oss missnöjda innan så kommer allt att återupprepas. Särskilt inte om vi inte har försökt att lösa dem innan vi väljer att separera

Hitta orsakerna bakom känslan

Att vara olika är inte någon negativt och det är ibland det vi attraheras av hos en partner, det får vi inte glömma när olikheterna en dag är problemet. Då gäller det att påminna sig själv om varför man i början gillade olikheterna. Att man växt isär kan inträffa men det vi lätt glömmer är att man kan växa tillbaka till varandra om man finner det som fick en att växa samman när man först träffades. När vi skyller på att kärleken har tagit slut så kan vi känna så, men många gånger tar kärleken enbart slut därför att vi glömmer att göda den. Vi vattnar den inte utan fokuserar på andra saker. Försöker vi finna tillbaka fokus så kan kärleken blomstra igen. Att inte kunna kommunicera har vi alla problem med någon gång i livet och det är något som ständigt behöver jobbas på. Prata, prata, prata och i alla fall försöka och går det inte så ta in hjälp. Vi tappar alla sexlusten ibland, när vi är ledsna, stressade eller bara trötta. Lusten kan alltid väckas igen om vi försöker istället för att stänga den dörren. För när vår hjärna fylls på med oxytocin vill den ha mer det väcks ett begär.  Någon annan passar mig bättre, så kan vi helt klart känna när en relation inte är bra. Men det är väldigt sällan som det är fallet, i alla fall om vi inte analyserat orsaken till den känslan. Det är ingen mening att vi försöker, när denna känsla uppkommer så tycker jag att man ska ha gått igenom många steg innan man låter den känslan ta över. Alltså det krävs att man i alla fall försöker och funkar inte det så ska man självklart inte vara i en relation där det inte känns bra.

Dela in livet i olika delar och analysera

För att förstå varifrån frustrerande känslor kommer ifrån kan det vara en smart sak att dela in livet i olika tårtbitar och analysera varje del för att kunna se i vilken del som något saknas. Genom det behöver man inte direkt tänka att det är relationen som skapar en jobbig känsla. Jag brukar dela in livet i dessa bitar när jag försöker förstå en känsla som oftast startar med en oro.

 • Relationer (partner, vänner)
 • Arbetet
 • Intressen
 • Fritid
 • Ekonomi
 • Hälsa

Vare tårtbit är en viktig del för vårt mående. Vissa delar är inte lika viktiga jämnt. Det viktigaste är att det finns en balans mellan dessa. Då mår vi oftast som bäst. När vi analyserar delarna blir det lättare att skapa en förändring och rikta vår uppmärksamhet åt rätt håll. Genom att göra det kanske vi kan undvika för tidiga separationer.

Jag vill understryka att jag inte är emot separationer. Har man en fysik eller psykisk destruktiv relation ska man självklart lämna. Det jag vill lyfta är att man ska analysera relationen och försöka om problemen inte är för allvarliga. För gräset är sällan grönare på andra sidan.

Nu ska jag gå och basta och krama lite på Mathias och de små som kom hem precis. Tack för att ni har läst <3 Har ni några egna tankar, funderingar eller erfarenheter skriv gärna till mig och dela med er. Alltid spännande att få höra era berättelser.

Stor kram vi ses snart igen!

NY resan i bilder

Spatsera på NY gator magiskt
Central Park
Grön i grönskan
Paus på Brooklyn Bridge
Takterrassen på vårt hotell
Vi badade och solade
Fanns också en grym takbar
Från balkongen på vårt rum såg man Manhattan skyline
The Williamsburg Hotel så fina rum
Besökte Carrie Bradshaws hem nostalgidröm
Sex and the City
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.