maj 27, 2024

6 tips- Så behåller du passionen som föräldrar

Det varma ljuset från de vackra fönsterna i det gamla stenhuset från 1600-talet skapar ett spännande mönster på stenplattorna utanför. Det blåser iskalla höstvindar mellan husen och människorna som är på väg nedför backen tycks få extra bråttom. Jag är genomkall och därför väldigt glad att få stiga in i den varma entrén till hotellet.  En doft av nymålade väggar fyller rummet. Det känns ombonat och harmonin i kroppen kommer direkt. Det är stilrent och klassiskt inrett. Historiska miljöer som skapar en genuin charm. Restaurangen som idag är stängd är ändå upplyst och jag kan kika in på den fina dukningen. Jag plockar ut mina nycklar och går upp för de tre slingrande stentrapporna förbi en vinsamling upp till mitt rum. Hotell Frantz öppnades nu i höst efter en restaurering. I rummet är en stor hög dubbelsäng med lakan som ser ut som en gräddbakelse. Jag vill bara krypa ner direkt. Mitt emot sängen lyser den vita kakelugnen upp mot den mörkgråa väggen. Badrumsdörren står på glänt och det går att ana ett grönblått kakel. Det känns underbart att jag ska spendera natten här. I mina egna tankar helt själv.

Här på Hotell Frantz kommer jag att sova gott

Rädslan att förlora passionen som föräldrar

Jag frågade er läsare via min story på Instagram vad ni ville att jag skulle skriva om denna gång i bloggen. Ni fick välja mellan fyra ämnen. De flesta av er valde två av dessa ämen. Idag har jag valt att skriva om ett av dem. Ett ämne som jag tror många av oss kan vara rädda för. Vilja hitta lösningar på och få tips om. Även fast jag inte har egna barn ännu utan bara är bonusförälder, ser jag hur andra är i sina relationer. Det är också en av de saker som skrämmer mig mest med att en gång få egna barn. Rädslan att förlora passionen, närheten och kärleken till min partner för att något annat tar all tid.

Vi lever idag i en global media-upplevelsekultur

Denna kultur tjänar enorma pengar på vårt bristtänkande.  Att vi inte är tillräckligt smarta, häftiga, snygga och att våra liv inte är tillräckligt bra. Vi skapar en orealistisk bild hur en relation ska vara. Det uppkopplade livet kopplar bort oss från vårt inre känsloliv. Forskning visar att vi idag fokuserar mer på yttre bekräftelse genom våra mobiltelefoner, vilket leder till att vi glömmer bort vår partner.  Eftersom att jag har funderat mycket på detta har jag länge lyssnat in andras tips jag har frågat experter och läst en massa böcker i ämnet. Så idag tänkte jag dela med mig av några tips till er.

6 tips på hur ni behåller attraktionen som föräldrar

1. Skilj på attraktion och relation

Attraktion är inte samma sak som relation. Det är många av oss som tror det. När du bli attraherad av en människa är det lätt att måla upp fantastiska egenskaper som du hoppas att personen har. Det är svårt att se den verkliga människan. Kanske ser du först när relationen rasar att det i själva verket var samma egenskaper som din förra partner hade. Jobbar du inte på ditt inre är det lättare att begå samma misstag gång på gång. Fundera över vem du behöver bli för att attrahera den du vill ha. Ge din partner och omgivning den kärlek du vill ha, då är chansen större att du får den tillbaka. I Daniella Gordons bok Kärlek på allvar: att välja att behålla en relation. Kan du läsa mer om detta.

2. Öka förmågan till känslomässig intimitet- möt dina trosatser

Hur du visar upp dig istället för att visa dig? Hur kan du bli mer känslomässigt intim med din partner?  Var ärlig och sann.

Kärleken är svår då den lyfter sårbarheten hos oss. Sårbarheten är något som är nödvändigt för att vi ska kunna älska och bli älskade. Vi vill alla ha kärlek, men vi är också livrädda för den sårbarhet den väcker hos oss. Våga möta den och visa din partner. Möt också dina trosatser. Det är generaliseringar vi har om saker. Är det något fel på mig? Kärlek gör ont? Eller äktenskapet är en fälla. Vi vet ofta inte om dem då de skapats när vi var små.

3. Överraska varandra ofta, sov borta

För att kärleken ska blomstra och för att passionen ska väckas krävs arbete. Glöm inte att överraska varandra med små rara lappar eller sms ofta. Ta in på hotell skaffa barnvakt så ofta ni bara kan. Glöm alla måsten och ge varandra tid. Allt för många tänker, jag gör det sen. Tänk inte sen tänk nu, nu, nu. Lär dig vilket kärleksspråk din partner talar. Gör du det blir det lättare att förstå hur hen vill bli sedd, uppvaktad. I boken Kärlekens språk din guide till lyckligare relationer skriven av Åsa Nyvall & Helena Arkhem kan du läsa om de olika språken.

4. Ge varandra närhet kroppsligt och själsligt.

Prata med varandra, lyssna på varandra. Håll din partner i handen oftare pussas ofta ha sex. Trots att det kan vara svårt att hitta tid så gör det lilla för det skapar ett begär en längtan efter varandra. Våra hjärnor är häftiga och ger vi våra hjärnor dopamin så vill hjärnan ha mer, det blir en god spiral.

5. Byt ut krav mot önskemål

Vi kräver oftast för mycket av vår partner.  Det finns fyra ord vi allt för ofta använder. Aldrig, alltid, borde, måste. Banlys de orden i er relation. När du inleder en mening med just de orden har din partner inte en chans att säga något tillbaka.

6. Lär dig hantera besvikelser

Oftast kommer besvikelsen ur att många av oss tror att vi inte behöver jobba på vår relation. Vi tror att det ska kännas som i förälskelsefasen, där allt händer av sig själv. Vi släpper allt. Om man från början bekräftar varandra varje dag så ger man kärleken en fast hållbar grund. Tre viktiga delar i en relation är kommunikation, engagemang och omtanke. Dessa delar behöver vi tänka på och ge av varje dag. Kärlek är en färskvara. Det går inte att bara släppa, man behöver jobba på den. Genom att byta mönster så bygger man en ny god spiral.

Jag skrev det här blogginlägget i söndagskväll men hann aldrig publicera det för jag somnade. Igår var jag ute och filmat hela dagen i Nacka, så det är först nu jag haft tiden att sätta mig ner och publicera detta. Ikväll ska jag och Mathias bara ta det lugnt och njuta av varandras sällskap ett slag. Vi hinner aldrig vara bara vi nästan.

Ta hand om dig och de omkring dig <3 Så ses vi här i bloggen snart igen.

Till sist lite bilder från månaden som gått.

För några vcekor sedan gjorde jag och Mathias en liten roadtripp till Trosa
Strosa i Trosa
Vi Bodde på Hotell Bohmans
Så härligt hotellrum
Ett varmt bad på rummet är aldrig fel;)
Uppklädd för att gå på fest och fira min vän Josefine och hennes kille
Älskar denna rosa kostym mer rosa åt folket
Överraskade min vän Johanna i Falun med en babyshower
Du kommer att bli en underbar mamma
Som debattör för SVT fick jag lyfta ämnet: Hur kan vi undvika separationer & skilsmässor. Klicka på bilden för att se klippet.
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.