juni 18, 2024

Varför vågar svenskar inte prata om sin tro?

Vad tror ni på? Har ni ställt er själva den frågan någon gång? Har ni pratat om er tro med andra eller är det något som ni behåller för er själva.

 Religionsfrågan är hetare än någonsin nu i media. Det skrivs artiklar görs dokumentärer och sociala medier fullkomligt svämmar över av diskussioner kring synen på olika religioner. Tyvärr är det som skrivs enbart utifrån de mörka aspekterna där det i religionens namn pågår terror, krig attentat och hat. En religionspropaganda som ger kalla kårar.

Religion och tro för mig har alltid handlat om 2 saker kärlek och hopp. Den har alltid funnits där med mig genom livet och ibland har jag inte reflekterat så mycket över den, då det känts fullkomligt naturligt att ha den med sig. Men när den plötsligt förvandlats till något svart och skrämmande, börjar frågorna komma upp och man börjar då reflektera över vad religion egentligen gör med oss människor. Jag tänkte dela med mig av min syn och tankar där tron beskrivs utifrån ett kärleksfullt perspektiv, vad tron betytt för mig. För att förklara att tro är så mycket mer.

När jag var liten pratade mamma och pappa tidigt om livsfrågor och vilka grundvärderingar i livet som var viktiga att ha. Det fanns alltid en styrka hos dem, som gjorde mig nyfiken och skapade en längtande känsla hos mig. Jag ville också bära den styrkan. En imponerande positiv inställning till livet. Det spelade ingen roll vad som hände runt oss. Det fanns alltid, hopp kärlek och lösningar i alla problem. De sa att det ibland var viktigt att våga släppa taget och se i vilken riktning livet skulle vända. Inte streta emot och vägra inse den situation som man var i, utan känna hoppet att saker löser sig. Vi är aldrig ensamma och vi får vägledning bara vi vågar ta emot den.

Jag började tidigt i kyrkans barntimmar som sedan övergick i kyrkans unga. Gemenskapen och uppväxten där har format mycket vem jag är idag. I tonåren funderade och reflekterade jag mycket över tron. Frågor som tänk om det inte är på riktigt, tänk om det hela är ett påhitt. Vad händer då kom upp och skapade en osäkerhet och tomhet hos mig. Men det var som att tron inte ville släppa taget om mig. Att tro betyder ju faktiskt ordagrant det att våga tro. Alla bevis som går att ta på kanske man inte kan få genom att blinka. Men om du lär dig religionens grundtankar och ifall du inser att genom att leva utifrån dem kommer att bli en lyckligare människa, varför ska du då inte tro. Det finns inget att förlora snarare vinna.

Jorden är så liten i universum, vi människor och vårt liv i hela kretsloppet är en millesekund av hela sammanhanget. Klart att det finns en gud något större. För mig är gud inte en gubbe med skägg som sitter och bestämmer vad vi ska göra utifrån en regel bok. Nej gud är snarare en kraft en källa där vi finner mening styrka och vägledning i livet.

Jag får ofta frågan

”Du som har en mamma som är präst är du kristen?”

”Självklart brukar jag då svara.”

”Hurdå kristen, vad menar du?” brukar motfrågan då bli?

Människor blir ibland nervösa och ser vettskrämda ut. Plötsligt tittar de på mig på ett annat sätt som att jag förändrats.

”Vadå går du i kyrkan varje söndag?”

”Du som är så avslappnad och rolig är du kristen?”

Nej jag går inte i kyrkan varje söndag. Jag har inte läst hela bibeln. Jag dricker alkohol, dejtar killar svär för ofta och lever livet precis som alla andra gör.

Vem skapar bilden av en kristen person som ett levande helgon? Jag tror att det är skrämselpropaganda som hela tiden sänds ut, som skapar bilden. Att vara troende betyder inte att leva utifrån något regelverk, där du straffas ifall du inte lever på rätt sätt. Inte heller betyder det att du har mer rätt att döma människor som av olika anledningar inte tror. Tvärtom att vara kristen betyder att visa respekt för andras sätt att leva och respekt för deras värderingar.

För mig innebär den stora skillnaden mellan att vara troende och inte troende att jag aldrig är ensam. Att hoppet finns ingrott i mina ådror. Att det finns en mening med det liv vi fått och en övertygelse att livet inte är slut när vi dör. Allt detta skulle jag inte vilja välja bort varför skulle jag vilja det?

Hur kommer det sig att vi svenskar är så rädda att prata om vår tro? Förmodligen handlar det enbart om förutfattade meningar. Min övertygelse är att vi alla har en längtan efter något större. En längtan efter en mening och en strävan efter att finna den. Kanske är det så enkelt att många inte förstått vad det innebär att vara kristen. De tror på att det finns en högre makt. De lever utifrån kristna värderingar, när livet krisar och allt är svart kanske de ber en bön. Trots detta, anser de sig inte troende. Att uttryckligen säga ordet att jag tror kan vara skrämmande och helt ärligt behöver man inte säga det. Men jag vet att många därute skulle tycka att det var skönt att fler vågade uttala de orden. Att det skulle vara naturligt och ofarligt. Genom att öppna upp och prata om det skulle Sverige bli mer kärleksfullt och många ensamma människor skulle hitta en styrka de inte haft innan.

Avslutar med ett klokt citat om att våga riskera. Från den lilla citat boken ”Tänkvärt om hopp”

Att älska

är att riskera att inte bli älskad tillbaka.

Att hoppas är att riskera besvikelse.

Men man måste ta risker.

För den största risken är att ingenting riskera.

Den som inte riskerar något han kan inte lära sig något, inte känna,

Inte förändras inte växa, älska och leva.

 Har sagt det förut men säger det igen ska försöka få tid att skriva i bloggen oftare. Men dagarna flyger iväg med massa saker som tar min tid 😉 så ibland blir det för långa avbrott.

Ta hand om er!

Nu ska det bli mysigt att dricka lite te och umgås med systeryster.

image-61

 

Please follow and like us:

En tanke på “Varför vågar svenskar inte prata om sin tro?

  1. Jag e4r troende atsiet och ff6rnekar alla andra gudar e4n Min Egen He4st!Men att ve5ga sitta upp pe5 den, det ve5gar jag inte riktigt e4n.Den utmanar mig och ser be5de frustande, be5ngstyrig, klurig, utmanande och ff6rve4ntansfull ut!!!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.