maj 27, 2024

Preventivmedel giftet som gör kvinnorna galna.

Nu får det vara slut på hormonsvängningar och värk.

Sitter i fönstret på Teaterbrasseriet dricker kaffe tittar ut på skymningen och lyssnar på sorlet av vindrickande glada människor omkring mig. Idag tänker jag ta upp ett ämne som berört mig länge och som jag tycker är viktigt att diskutera.image-155

Tänk att varje dag i 13 år stoppa i sig hormoner minipiller, p-piller och nu en hormonspiral. Den fantastiska uppfinningen som fick människor världen över att äntligen slippa rädslan för oönskade graviditeter. Tyvärr har dock forskningen missat alla de kvinnor som verkligen lider av dessa preparat. Jag är och har alltid varit en livsglad och positiv person. En egenskap som gett mig styrka och skapat glädje när livet då och då gått emot mig. Men ända sedan jag vid 18 års ålder gick in i min första relation och då var tvungen att testa olika preparat för att förhindra graviditet. Har jag slitits bort från dessa egenskaper.

Jag började med minipiller och redan efter första veckan förändrades min värld. Från att vara en energisprutande duracellkanin var jag plötsligt en sengångare, trött nedstämd och med en konstant oro som fick mig att inte lämna lägenheten på 4 veckor. Då jag inte förstod vad som höll på att hända med mig vända jag mig till vårdcentralen, de frågade ifall jag åt några p-piller och sa direkt att depressionen kunde bero på dem. Slutade med dem och efter 3 dagar var jag som förbytt igen, glad pigg och utan oroskänslorna. Barnmorskan skrev ut ett nytt recept denna gång på p-piller. Hon hävdade att dessa inte skulle påverka mig lika mycket.

Tog dessa varje dag under många år trots att jag under hela tiden fick kraftiga humörsvängningar och en ständig obehaglig oro och ängslan. Intalade mig att jag måste fortsätta och att jag skulle lära mig att leva med svängningarna. Ett par år passerade och plötsligt var det som att hormonerna rotat sig in i kroppens alla celler, oron blev värre och värre nu var den plötsligt extrem. Den fanns där hela dagarna. Jag började känna mig misstänksam mot min omgivning. Människor som jag alltid litat på blev plötsligt opålitliga. Jag började snoka och ställa 1000 frågor då känslan av svek och att alla dolde saker tog över. Träffade en doktor för att få bukt på mina känslosvängningar. Doktorn sa direkt äter du p-piller? Då är de dem som din kropp försöker motarbeta. Jag slutade direkt med dem och efter en vecka var jag återigen mig själv. Den glada tjejen som älskade nya människor och som med nyfikenhet lärde känna dem. Misstänksamheten mot min dåvarande partner och vänner var som bortblåst, grälen som tidigare varit ofta existerade inte längre.

Tog inga ppreparat på flera år eftersom att jag var singel under långa perioder och då jag inte ville utsätta min kropp för mer påfrestningar. Dessa år minns jag som de bästa och lyckligaste i mitt liv. Kände mig trygg stark och motiverad.

För ca ett års sedan när jag hamnade i en fast relation och när rädslan för en oönskad graviditet återigen uppkom besökte jag en barnmorska för att få tips och rådgivning för att hitta det bästa preparatet. För att slippa hamna i samma situation igen. Hon föreslog då en hormonspiral något som kunde skydda mig i fem år. Jag påpekade att jag inte klarar av hormoner och att jag vill ha något hormonfritt. Men hon stod på sig och sa att det är så låg dos i denna spiral. Jag litade på henne och beställde en tid för insättning. Nu har ett år gått och denna vidriga pryl plågar mig dagligen. Ständiga smärtor i magen jag är trött och mitt humör är inte som det bör vara. Känner mig som en knarkare som påverkar min stackars kropp och psyke. Jag vet hur många kvinnor som känner igen sig i detta att påtvingas och dyvlas på preparat som man inte tål. Hormoner som förändrar ens personlighet och gör en till en person som inte är det verkliga jaget.

Nu har jag fått nog och därför bokat en tid för att plocka ut denna läskiga pryl som ger mig värk och gör mig till en betydligt oroligare person än vad jag är. Jag vill ha tillbaka mig själv.

För över ett halvår sedan kom det ut rapporter från några forskare som påstod att alla kvinnor som säger sig ha problem med p preparat ljuger att det inte stämmer och att det är något som vi hittat på. Vilken lögn jag och tusentals andra kvinnor kan bekräfta att allt stämmer. Att vi inte orkar proppa i oss mer hormoner. Jag längtar efter att det ska komma nya studier och forskning som tar fasta på oss som inte klarar av dessa preparat och som strävar efter att nya metoder ska komma där vi kan få ett fungerande skydd utan hormoner. Tänk vad mycket negativt som vi skulle kunna slippa genom detta. Jag hävdar att följande punkter skulle bli verklighet genom ny forskning.

 • Fler långvariga relation
 • Färre separationer
 • Färre gräl
 • Tryggare arbetsplatser
 • Lyckligare relationer
 • Bättre kommunikation
 • Tryggare kvinnor
 • Gladare kvinnor och män
 • Minskat antal missförstånd

Dessa punkter är bara några av de saker som kan förändras genom att hormonpreparaten undviks. Jag vill poängtera att det finns många kvinnor som inte har haft problem med sina preventivmedel och då är det naturligtvis en fantastisk uppfinning. Men detta inlägg handlar om de som inte kan ta dessa utan att bli olyckliga.

Ta hand om varandra och ha en fin måndagskväll nu ska jag käka lite och sedan ge mig ut i regnet <3

 

 

 

Please follow and like us:

5 tankar på “Preventivmedel giftet som gör kvinnorna galna.

 1. Kanske kan NaturalCycles vara något för dig? Jag funderar själv på det eftersom jag inte vill stoppa i mig hormoner. Lycka till!

  1. Hej Kärlekskrank, har ingen aning om varför hon inte erbjöd mig det. hmm många som har problem med sin kopparspiral också mer värk och mer blödningar. Men den har fungerat bra för dig?

 2. He he, vid närmare eftertanke blev jag ju faktiskt gravid med min yngsta son… så jag vet inte varför jag sa ”perfekt skydd”, vilken efterkonstruktion! Men jag tror den är det, bara den sitter RÄTT (vilket min inte gjorde).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.