maj 27, 2024

Styrde vetenskapen att mitt val föll på Pär

Vad var viktigast i mitt val, de vetenskapliga testerna eller magkänslan?

Idag har jag verkligen funnit den perfekta skrivoasen. På en hula hula stol vid sjön. Stillheten, det glittrande vattnet och den svala vinden som sveper krusningar på sjön, får mig att vilja skriva.

Vad underbart det är att sommaren är här, att bara kunna strosa omkring barfota i bikini, rensa rabatter, klippa gräs, äta nyplockade jordgubbar.  Och hänga nytvättade kläder torkandes av vinden. Vad mer kan man önska. Nu väntar årets vackraste månader, av semester sol och äventyr. Är så glad att jag fann min viking innan de bästa månaderna faller in. Och att vi är fria att kunna spendera dem tillsammans. Idag tänkte jag ta upp en fråga som jag fått här i  bloggen och också av människor som stoppat mig på gatan

 Hur tror jag att vetenskapen styr vårt val av partner, hur var det för mig?

image-24image-23

Jag har aldrig tidigare innan programmet tänkt på kärlek i termer av vetenskap. Anledningen till det är att ordet vetenskap för mig inte kommit i närheten av ordet kärlek. Det har verkat alldeles för grått och tråkigt, för att kunna användas i sprudlande energifyllda ord som vid förälskelse eller kärlek. Att möta sin drömprins genom tester, vad är det? Funkar det verkligen, jag tänkte också så i början. Men släppte de tankarna tidigt då jag ville prova, och någonting i mig sa att jag borde lita på detta experiment. Jag hade ju insett efter ett antal relationer som inte fungerat, hur komplicerat det faktiskt är att hitta någon som man fungerar ihop med. Och någonstans tänkte jag att vetenskapen kunde hjälpa mig att komma fram till vad det egentligen är som inte fungerat och hur vi människor fungerar i ett psykologiskt perspektiv. Vad styrs vi av? Vad styrs jag av?

Så här i efterhand ser jag på saken helt annorlunda, visst hade vetenskapen något att säga till om när mitt val föll på Pär. Den bevisade för mig snabbt att jag och Pär skulle kunna komplettera varandra. Och den bekräftade och byggde på den magkänsla jag hade som sa att jag ville komma närmare och lära känna honom. Genom att se att han gick vidare i de testerna som för mig spelar störst roll för att få mig trygg och se att här finns potential för en långvarig relation. Jag tror att det skulle se olika ut beroende på vem som gjorde testerna och sökte kärleken. Vissa tester var viktigare för mig, medan andra tester som för mig inte var de avgörande, kanske hade varit de för någon annan. De första testerna vi gjorde alltså de lite mer ytliga var inte avgörande, utan de var de psykologiska som gjorde mig trygg i mitt val. Då menar jag främst anknytningstestet samt även livstilstestet där jag fick en bild av att han hade en trygg anknytning samt intressen och även drömmar och visioner som liknade mina.

För att en trygghetskänsla ska byggas i magen, behövs en gnista i form av attraktion, ett vänskapsband som byggs av känslan av gemenskap, liknande värderingar samt livsmål som går hand i hand med varandra. Redan vid första finalen vid mitt och Pärs första möte kände jag gnistan och attraktionen oss emellan. Han släppte aldrig mig med blicken, trots att jag svajade av nervositet och inte vågade möta hans blick så länge. Så tittade han igenom mig och jag blev varm och magkänslan kom direkt. Att denna person måste jag lära känna. Exakt varför den där magkänslan kom vet jag inte, men jag tror att det var Pärs lugn och äkthet som fick mig att känna mig så attraherad. Däremot så gick känslorna upp och ner under resans gång då jag hade fler kandidater som jag ville lära känna, och inte göra mitt val enbart utifrån magkänsla, som jag alltid gjort i tidigare relationer. Jag ville ge alla en ärlig chans. Jag vet att vetenskapen hjälpt mig att snabbt kunna lära känna Pär, på djupet. Något som jag av erfarenhet från tidigare relationer, när jag direkt gått in i en relation ledd av magkänslan, fått se kanske efter ett år.  Och först då insett hur olika vi varit och hur dåligt vi kompletterat varandra. Genom testerna i programmet har lära känna stadiet påskyndats hastigt. Och det har inte varit någon tabu att prata om psykologiska aspekter som tidigare varit ett känsligt ämne att ta upp i en relation som börjat utan några tester ;). Jag menar inte att jag tror att folk måste göra tester innan de börjar dejta någon, utan däremot tänka igenom alla de olika delar vi styrs av, och försöka lära känna sig själv bättre. Och redan tidigt diskutera det med sin date, för att direkt lära känna varandra.

Jag fick lära känna Pär snabbt på djupet genom testerna, samt att min magkänsla bara blev starkare och starkare under resans gång. Så valet vid finalen var dubbelbottnat både vetenskapen och magkänslan kombinerat avgjorde mitt val <3

 

image-25

 Känns skönt att idag kunna ha en annan bild av hur vetenskapen kan styra valet av en partner. Jag har sett att det funkat, och jag hoppas att det fungerar hela vägen till en långvarig relation. Nu börjar vår relationsresa på egen hand, jag tackar vetenskapen och låter den göra sin egen resa, kanske fångar den någon annan singel därute och hjälper till att finna kärleken <3<3<3

Please follow and like us:

8 tankar på “Styrde vetenskapen att mitt val föll på Pär

 1. Grattis och all lycka tillsammans. Det har varit så kul och intressant att följa er. Gnistorna slog tidigt i serien ut ur tv:n så jag hade brandsläckaren redo. Det har för mig varit givande på så sätt att jag och mitt nuvarande ex efter 44 år går skilda vägar. Så skönt och bra att ha en man som man kan tala med. På det sättet som ni talar med varandra. Det har inte jag haft. Och det ser jag nu efter att ha sett er och programmet. Det har givit mig bra förklaring och stor tröst för varför det plötsligt blev så här. På fult sätt av mitt ex bakom ryggen på mig med otrohet mm. Men full insikt nu ger bra syn på ”move on”. Jättebra känslor och ny klokskap. Tusen tack för det och må så gott på er gemensamma väg. Det lyser om er och tänk på brandsläckaren varje kväll innan ni somnar. Kram till er båda!

  1. Hej Ingmari
   Tusen tack för dina fina ord. Och tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter. Blir varm inombords att programmet kan ha gett dig tröst och nya insikter och förhoppningsvis styrka, att gå vidare efter det jobbiga du varit med om. Du tänker helt rätt tycker jag att det är bra att du går vidare. Det finns nån där ute för dig när du är redo som inte kommer att gå bakom ryggen på dig utan kan prata om saker istället för att svika, det är jag säker på<3 Ha en underbar sommar och ta hand om dig!! <3 Stor kram

 2. Intressant! (Det var jag som undrade hur du upplevde detta med vetenskap v.s. magkänsla).

  Själv har jag nog gått mer på känsla än förnuft när det handlar om kärlek. Det är så mycket som ska stämma, och det ska ju dessutom vara ömsesidigt! Först måste man dessutom veta på ett ungefär vad det är man söker – och sedan ska man finna detta…

  Hoppas ni får en härlig sommar tillsammans och att Pär vågar bada i någon varm insjö!

  1. Hej Anna
   Absolut visst är det många delar som ska stämma, för att man ska hitta rätt partner. Det är som du säger otroligt viktigt att känna sig själv så pass väl så att man vet vad man vill ha 🙂 Önskar dig en strålande sommar. Haha lovar dig han ska bada… 😉

 3. Vad bra skrivet, Greta! Jag önskar er all lycka till tillsammans! Under programmets gång såg man att ni hade ”det”, men emellanåt störde jag mig på Pärs svala attityd gentemot dig i ”intervjuerna”. Gissar att det var en fasad 🙂

  1. Tack Anna

   Jag märkte inte av Pärs svala attityd i programmet men det kan bero på att han kommunicerar på ett annat sätt, och absolut kan ha varit en fasad 🙂
   Ha en fin fin midsommar

 4. Nog kunde man ana hur du skulle välja och du har nog valt rätt. Min man och jag har varit gifta i 40 år och att det hållit tror jag beror på att han använder vänster hjärnhalva och jag höger. Inte bara det förstås för man måste ju också ha inställningen att man tror på ett livslångt förhållande.
  All lycka önskar jag er och ser fram mot nya inlägg på bloggen.

  1. Hej Ann

   Tack för din lilla berättelse blir glad av den, ger hopp. Jag har alltid trott på evig kärlek, att ha den inställningen gör att man inte ger upp direkt ifall problem uppstår. Spännande med höger och vänster hjärnhalva kan vara en bra faktor för en kompletterande längre relation 🙂

   Hoppas vi ses här i bloggen igen.
   Glad midsommar <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.