juni 18, 2024

Är det okej att vara bästa vän med sitt ex, när man har en ny relation

 

Ikväll vill jag ta upp och diskutera ett känsligt ämne.

Dricker Gin & Tonic packar min väska och njuter av sista kvällen här i Delsbo. Imorgon åker jag tillbaka till Stockholm och sedan vidare för en spahelg i Trosa. Veckan här har varit välbehövlig, härlig och vilsam. De senaste 2 dagarna har jag spenderat mest ensam läst tidningar, lyssnat på ljudböcker, tränat och bara varit.  Kroppen börjar återhämta sig och det känns bra.

image-26

Idag vill jag ta upp ett ämne som kan vara väldigt känsligt och det är exfrågan. I början när man lär känna någon och börjar bli kär, bryr man sig inte så mycket om det som varit, man har fullt upp med att ha kul och bara njuta av den andra partnerns sällskap. Det är när relationen går lite djupare, och man plötsligt börjar komma någon nära i sina känslor, som känsligheten kommer. Rädslan för att saker ska förändras, eller att saker ska komma upp som kan såra. I mina tidigare relationer har min partners ex varit ett sådant ämne som djupare in i relationen. kunnat få mig att bli nervös, jag har då jämfört mig och ställt tusen frågor till min partner. Om deras relation och känslor. Har han då haft en nära relation, eller ännu värre ve och fasa, varit bästa vän med sitt ex. Har det många gånger uppstått problem kring detta. Trots att han sagt att de bara är vänner och att de funnits naturliga anledningar till varför de inte längre är i en relation, har mina hjärnspöken i vissa perioder, fått mig att ta avstånd i relationen. Jag har blockerat mina känsloväggar och stängt ute min partner. Idag vet jag att det endast handlat om försvar, och rädslan att bli besviken.

Under min singelperiod då jag rannsakat mig själv, med frågor som varför tidigare relationer inte fungerat, har jag kunnat se tydligt att de i vissa fall handlat om att jag inte litat på min partner. Jag har i de tillfällena helt glömt bort hur jag själv har varit. Att jag varit vän med mina ex, att jag haft kontakt med dem och att jag nästan blivit förbannad när min partner har kommenterat detta. Anledningen till det är för att jag då inte såg hur viktigt det är att ha tillit till sin partner och låta partnerns förflutna inte ta över det som är då. Det har ju ingen som helst betydelse, det viktiga är vad vi har där och då. Alla människor har ett förflutet, med tidigare relationer som av olika anledningar inte fungerat. Det är inte nyttigt att grotta ner sig och leva i det förflutna, släpp det. Det kommer alltid förstöra mer än det gör gott. Ibland när obehagskänslorna dyker upp i en relation så tycker jag att det bästa är att ställa sig frågan, hur resonerar jag själv kring mina ex? vad beror det på att jag vill ha kontakt och vara vän med vissa? När man rannsakar sig själv så ser man saken på ett annat sätt. Det är klart att man efter långa relationer inte alla gånger kan bryta helt och aldrig prata mer med varandra, som att inget funnits där. Det är viktigt att inte glömma bort att ett ex är just ett ex. Man har testat och det har inte funkat, varför är den personen någon att vara svartsjuk på?

En terapeut sa en gång till mig att det viktiga i en kärleksrelation är att man är bästa vän med sin partner. Det går inte att ha en bra kärleksrelation ifall man inte släpper in partnern och blir bästa vänner. Har man inte släppt in sin partner som vän utan istället är bästa vän med sitt ex, är det inte bra för kärleksrelationen. Det är då inte konstigt med svartsjukegräl. Det viktigaste är att bygga tillit till sin partner och lita på kärleken man har.  En del av kärleken är att låta partner ha sitt förflutna utan påhopp. Jag har idag god kontakt med några av mina ex, och vissa har jag ingen kontakt med alls. Jag kommer aldrig bryta vänskapen med några av dem, då de idag är mina vänner. Och eftersom att jag vill ha det så kommer jag inte heller ställa krav på min partner. Det ska vara lika för båda, är det okej för mig så är det okej för honom. Jag tror att genom att ha det så får man en bättre relation. Som blir långvarigare då man inte stänger ute partnerns vänner. Det viktigaste för att det ska funka är tillit till varandras känslor. Samt ärlighet, att släppa in sin partner och låta han eller hon lära känna dina vänner, eller iallafall träffa dem, så att han eller hon kan skapa sig en bild. Då brukar svartsjukan försvinna, det är oftast när man inte träffat en person som hjärnspökena kommer.

Jag hör ofta diskussioner kring detta, och har även diskussionen med vänner som precis träffat någon därför tycker jag att det intressant att ta upp. Hur ser ni på saken? Är det okej att vara bästa vän med ett ex? Kul ifall ni delar era funderingar kring detta med mig i kommentarsfältet under här så att fler åsikter kan få komma fram.

image-27

 Längtar tills imorgon så här dags, då jag kan få krama på min Viking igen 😉 Han åkte i söndags och det har varit tomt utan honom <3

 

Nu ska jag ta en kopp kaffe med mor, kram på er ses snart.

Please follow and like us:

19 tankar på “Är det okej att vara bästa vän med sitt ex, när man har en ny relation

 1. Frågan i rubriken har jag ingen aning om, men både du och Pär befinner väl er i en ganska knepig situation efter Kärlekskoden, gentemot alla de killar som blev bortvalda? Eller hur funkar det för dig?

  1. Hej Stina.
   Självklart var det en knepig situation i början gentemot de som blev bortvalda. Men så här efter programmet, så är det inga ledsna miner. Och jag och Pär har bra kontakt med vissa utav kandidaterna, som våra vänner 🙂 Vilket känns bra. Vi fick ju alla uppleva en grym resa tillsammans så vi har en del att prata om.

 2. Intressant fråga du tar upp, kul! Jag har för egen del landat i att jag inte tycker man bör ha kontakt med sina ex. Av skälet att det blir för komplicerat, t ex är det ju i stort sett aldrig så att båda har valt att göra slut, ibland är det så, men oftast inte. Och då blir det en obalans. Likaså så har det ju funnits en attraktion och även om det inte fungerade så kan det kanske uppstå attraktion igen. Det kan det ju göra med andra också såklart men eftersom man har varit tillsammans så är det ju inte helt okomplicerat. Jag kan tycka att det är onödigt med den osäkerhet det kan skapa. Det är lättare sagt än gjort att man ska lita på sin partner till fullo, det vill man ju göra och gör man förhoppningsvis, men jag tycker det är onödigt eftersom det ändå är tillräckligt svårt med relationer, hur fantastiska de än är! 🙂

  1. Vill bara tillägga, det kanske är väl enkelt för mig att säga ovan, jag har aldrig varit intresserad av att fortsätta umgås med mina ex. Men känner ändå att det känns svårt, t ex, en vän till mig, hennes föräldrar var mer förtjusta i hennes senaste ex än den nye, det blir svårt att förhålla sig till det.

   1. Hej igen:)
    Oj när det blir så är det inte bra, stackars henne måste vara otroligt jobbigt. Kanske är så att hennes föräldrar behöver lite mer tid att vänja sig vid hennes nya och lära känna honom. orättvist annars mot henne.

  2. Hej Malin
   Jag förstår hur du tänker kring frågan, och jag kan hålla med dig till viss del. För mig har det varit så att jag vet att attraktionen mellan mig och de ex jag har som vänner, för länge sedan är borta. Det är ett avslutat kapitel. Hade det inte varit så och vi hade varit på olika plan i våra känslor, hade jag brutit kontakten. Det är ju aldrig okej att leka med någons känslor, bara för att man själv vill behålla kontakten. Dessutom skulle det inte kännas rätt mot min partner ifall jag visste att det låg känslor kvar eller att attraktionen, fortfarande fanns där. Skulle må dåligt av det och det skulle märkas, vilket förmodligen skulle få min partner orolig. Det är ju som du säger faktiskt svårt nog med relationer. Onödigt att komplicera det hela för mycket. Tack för att du tog dig tiden att dela med dig av dina tankar:) Hoppas att vi ses här igen i bloggen. Ha en fin vecka

 3. Svår fråga, För mig har det inte varit aktuellt med att fortsätta umgås med några ex. De föll bort efter vägen och jag har inte saknat dem. Min man har väl nåt gammalt ex långt bort i bakgrunden, och jag har alltid vetat att hon verkligen är ett avslutat kapitel, hur trevlig och rolig hon än var. När man får barn förändras livet så man hinner inte ha alla kontakter kvar så en del faller bort. Men för mig bygger vårt förhållande på tillit och förtroende. Skulle ju aldrig äventyra vårt gemensamma liv med att gå bakom ryggen på honom. Det är han som är min bästa vän och jag litar obetingat på att han ser så på mig. Så det går väl inte att säga nåt generellt, men vill man fortsätta att vara vän med sina gamla ex så måste ju samma gälla för för maken. Det viktigaste är tilliten, är man varandras bästa vänner så finns det inte plats för tvivel och svartsjuka. Du har nog, precis som jag, hittat en mogen man som du kan lita på i vått och torrt.

  1. Hej Ann

   Kul att du läser bloggen, och tack för att du delar med dig av dina tankar och funderingar kring denna fråga. Mycket kloka tankar som jag håller med dig om. Det viktigaste är tilliten, varför förstöra något bra man har genom att äventyra enbart pga uppmärksamhet från ett ex. Det kommer man ångra rejält. Har man hittat en bra relation, måste man ta vara på den, de växer inte direkt på träd 😉 Öppenhet, tillit och respekt löser de flesta problem. Ha en strålande vecka, så hoppas jag att vi ses här i bloggen igen.
   Greta

 4. Helt orelaterat men vill bara säga att jag tycker du är helt fantastisk! Både ditt sätt att skriva på och ditt sätt att vara på i TV. Du är en stor inspiration och jag hoppas få se mer av dig i media!:) Trevlig sommar, Victoria

  1. Hej Victoria
   Vad glad jag blir av din kommentar:) Tack snälla för de fina orden.Nu har jag energi för hela vecka. Hoppas att vi möts här i bloggen snart igen 🙂

   Ta hand om dig och ha en strålande sommar<3

 5. Tycker inte det är ok att vara bästa vän med exet, men däremot vän under förutsättning att jag också får träffa henne. Ens bästa vän kan ju stå en lika nära (själsligen) som en partner, då blir det väldigt märkligt om exet har den betydelsen.

  1. Hej Maria

   Tack för att du tog tig tiden att dela dina tankar, kring frågan. Jag håller med dig bästa vän, är det först och främst ens partner som ska vara. För mig är det vänskap som är något annat än vad jag har med min partner. Och naturligtvis måste min partner då också få möjligheten att träffa personen. Annars är det lätt att det uppstår svartsjuka. Ha en strålande sommar så hoppas jag att vi ses här snart igen!

 6. Hej Greta! Jag har följt kärlekskoden slaviskt och älskade detta program. Jag vill gratulera dig till ditt perfekta val och jag håller tummarna för att ni får ett lyckligt liv tillsammans. Jag är singel själv och gläds med dig! Det känns nästan som om man känner dig och Per nu. Ni är båda helt fantastiska människor och bra förebilder! Hjärtliga hälsningar Kristina från Stockholm

  1. Hej Kristi
   Vad roligt att du följt med i hela serien, tack för ditt gulliga meddelande väldigt snällt sagt:) Hoppas att du snart också finner din prins, sommaren brukar vara ett bra tillfälle att kunna träffa härliga människor på:) Ha en underbar sommar så hoppas jag att vi träffas här i bloggen snart igen. <3

 7. Intressant frågeställning. Personligen tycker jag man kan vara vän med sitt/sina ex – men om man är bästa vän med ett ex tror jag det blir mer komplicerat, för då är det nog något i den relationen som är ouppklarat. Jag menar: – om det nu var så bra – varför tog det då slut?? Håll ex som vän men bästa vän ska man vara med nån som inte är ens ex. Men som sagt, Detta är min högst personliga åsikt – har nu varit tillsammans med samma man i över 9år – men jag skulle inte uppskatta om han var bästis med sitt ex. Då hade det nog inte ens blivit 9dagar!

  1. Hej Carina

   Tack för att du delar dina tankar kring detta ämne. Bästa vän som du säger kan nog tolkas olika från olika personer. Men som du säger ens allra bästa vän ska ju så klart vara ens partner. Annars är det nog något komplicerat som ligger kvar precis som du säger. Däremot tror jag att man kan ha en vänskaps relation med ett ex som inte innebär att man är bästa vänner. utan bara då och då pratar med varandra. Ha en strålande sommar, så ses vi här igen 🙂

 8. Hej, vill dela mina tankar om detta. Jag har varit singel i ett år nu och har ingen kontakt med något av mina ex. Då min senaste pojkvän träffade en ny för ett halvår sedan sa vi att vi skulle ta en liten paus då jag tog det väldigt hårt och kom fram till att jag fortfarande hade känslor kvar för honom… Nu har jag kommit över de känslorna och skulle gärna vara vän med honom då jag saknar honom som vän men inte som pojkvän så ja jag tycker man kan vara vän med sitt/sina ex. Skall ta kontakt med honom snart och se om vi kan vara vänner och hoppas på att hans nya tjej är ok med det!
  Du har så kloka tankar och funderingar Greta! Roligt att det går så bra för dig och din Viking 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.