juni 18, 2024

Sitter du fast i din relation eller i livet

Luften är klar och ren efter sommarregnet som har fallit över sjön nedanför prästgården. Går barfota på det blöta gräset som doftar friskt. Molnen har lättat och solens strålar kämpar sig igenom de små molnen som nu sveper mjukt över himlen. Strålarna träffar det klarblåa vattnet och rapsåkern som nu lyser upp hela Delsbo. Allt släpper, trycket över bröstet all oro och vilsenhet. Där och då blir allt så tydligt. Jag vet exakt vilken väg jag vill ta.

Det är söndagseftermiddag och jag ligger raklång i vår stora säng i Midsommarkransen med huvudet på en kudde och med en kudde under benen som stöd. I öronen har jag en lista med musik för att kunna fokusera och det är precis det jag gör. Mina tankar svävar tillbaka till den där dagen för nio år sedan när jag klev ut på gräsmattan efter regnet i Delsbo och solen bröt fram. Det blir tydligt för mig, jag har varit här förut, i vilsenheten i ett vägskäl där jag behöver göra många val för att förändra. Jag ser med spänning och nyfikenhet fram emot att förändringar ska ske. För jag är säker på att saker kommer att bli så mycket bättre av det. Ett nytt år som jag kan måla på det sätt jag drömmer om.

Så lever du längre

Jag har ägnat dagen åt att vila och att lyssna på podcasten ”Så lever du längre” en ny podd med professor Bertil Marklund och journalist Linn Asterby. Den har blivit väldigt populär och den lyfter ämnen som handlar om hur vi genom enkla förändringar i livet kan få ett längre och framför allt ett hållbarare liv. Mycket inspirerande och hoppfull podcast som träffade mig starkt. Då jag är i ett skede i livet där jag känner mig fast och där min hälsa sviktar rejält. Jag vill framåt men jag vet inte än hur.

Lyssna på podden här: Så lever du längre

Är du på rätt plats i livet?

Höger vänster framåt eller bakåt ingen aning och det spelar ingen roll hur många gånger jag ställer mig själv samma frågor så sitter jag ändå fast. Jag har ingen aning i vilken riktning jag ska gå. Vissa kanske hade kallat det för en ålderskris och kanske är det just så. I grund och botten handlar det om att utvecklas och att känna att man är på rätt plats där man mår fysiskt och psykiskt bra. Det ligger också något hoppfullt i att vara på väg mot en förändring en nystart. När hälsan sviktar så behöver man stanna upp och reflektera över livet och vilka förändringar man bör göra för att må bättre.

Mig äger ingen

Ofta funderar jag på varför jag känner mig annorlunda och ensam och jag landar alltid i att det beror på att jag aldrig har följt samhällets mall för hur livets olika steg ska tas utan jag har gått min egen väg. Det är inget jag ångrar utan faktiskt något som jag är stolt över. Mitt liv är mitt liv och ingen mall ska bestämma hur det ska se ut. Tycker att vi alla ska påminna oss om det dagligen. Min kloka mamma brukar säga att när samhället trycker på så ska jag säga högt till mig själv. ”Mig äger ingen” och precis så är det. Det är bara du som bestämmer över ditt liv inte din partner, inte dina vänner, inte din arbetsplats eller samhället bara du äger ditt liv.

Låt inte tiden gå ifall du känner att du inte är på rätt plats fundera på vart du vill och ta små steg i rätt riktning. Denna långa period av pandemi och isolering har fört goda saker med sig när det gäller att vi alla har fått stanna upp och känna in. Vi har fått se tydligt vad som är viktigt i livet och också gett många av oss en knuff till att våga förändring.

Ett utanförskap att inte ha egna barn

Jag har länge känt ett starkt utanförskap särskilt när det gäller att jag inte har egna barn. Jag tycker att det saknas förebilder som pratar mer om just detta. Min ålder gör inte saken lättare utan jag tänker dagligen på hur mina val kanske kommer att ställa till det för mig den dagen då jag försöker få egna barn. Jag har aldrig känt det som en självklarhet, jag har heller inte haft längtan efter att bli mamma. Absolut, i vissa stunder men det har också skrämt mig. Jag vet dock att jag kommer att ångra mig om det kommer att vara för sent så klockan jagar mig. Men vid ett så stort beslut så måste också livet kännas tryggt. Ett barn ska ha stabilitet och trygghet och just nu svajar allt mycket.

Livrädd för att vara dödligt sjuk

Min energi har varit väldigt låg det senaste halvåret då jag har varit väldigt sjuk. All min kraft och tid har jag lagt på att försöka återhämta mig och gå på en oändlig hög med undersökningar. Läkarna har fokuserat på att undersöka mitt hjärta och mina lungor. Jag har genomgått flera undersökningar i veckan. Ultraljudsundersökningar, spirometrier, röntgen, hjärtträningstester och många fler. Under denna period har jag varit livrädd för att ha en allvarlig sjukdom. Livrädd för att aldrig bli frisk igen. Ett påfrestande halvår mentalt men också ett halvår av tacksamhet för att jag lever och för att jag har fått en så bra läkare som ser till att utredningarna görs ordentligt.

Starten till alla sjukhusbesök började med att jag under en lång period hade varit matt och att min vilopuls aldrig gick ner ordentligt, utan att den stadigt låg över 100 under en lång period. Tillsammans med att jag ständigt var andfådd och att jag inte ens orkade gå upp för en trappa utan att behöva stanna tio gånger för att vila. Sömnen fungerade inte då min andning var väldigt ansträngd.

Utredningen är inte klar än utan fortsätter. Men jag känner att det går åt rätt håll att jag börjar må bättre. Jag har fått positiva besked på de allvarligaste testerna på hjärtat. Men är sjukskriven på halvtid då jag fortfarande är matt och då de nu koncentrerar sig på mina lungor.  Vill dock inte fokusera på att skriva mer om min hälsa nu utan fokusera på inläggets tema. Tror att vi alla är less på att prata sjukdomar.  Lovar att uppdatera er i ett senare skede om vad som har skett.

Jag vill leva livets färgpalett fullt ut

När du är vilse så är det bra att försöka distansera sig och kolla utifrån. En bra start kan vara att ställa tre frågor till sig själv. Vad behöver jag för att må bra? Vad vill jag? Hur ska jag göra för att komma framåt? Du kan göra det själv eller om det känns svårt så be någon som känner dig att ställa frågorna till dig.

 I ett samtal med en tjejkompis för en tid sedan så sa jag ”Jag är så trött det händer inget, dagarna går, veckorna går och min hjärna är så besviken på mig. Varpå hon svarar med ett skratt, Greta jag känner ingen som driver på som dig. Det händer alltid någonting kring dig och du får alltid saker gjort. Det är bara att du inte ser det själv. Mina krav på mig själv och min lust att leva, utvecklas och att få skapa är så stark och så viktig för mitt mående. Därför driver jag ständigt på trots att behovet alltid finns där att få ta en paus. Här gäller det att hitta en balans.

Min inre röst säger åt mig att vara tacksam för livet att aldrig stanna på en plats i livet där jag inte är tillfreds för länge. I behovet att vilja gå framåt ligger också behovet att få känna starkt alla känslor. Högt och lågt, vill inte leva i en för lång bris utan en storm i positiv bemärkelse. Det handlar inte om att jag vill ha kraftiga humörsvängningar utan att jag vill leva livets färgpalett fullt ut. När jag känner massor är livet påtagligare.

Men hur gör du då ifall du känner att du sitter fast?

Här kommer några tips på vad jag själv gör just nu som jag har snappat upp från olika håll. B.la. från podden som jag pratar om i början av detta inlägg för att försöka gå framåt och hitta nya spår.

Försöker agera först i stället för att känna först

Oftast tänker man att en känsla leder till ett beteende men man kan lika gärna göra tvärtom att välja att agera först för då förändras känslan. Låt ditt agerande skapa en annan känsla inte tvärtom.

Sänk kraven, prova få in en microvana.

Det lilla det leder ofta till det stora. Många av oss har för höga krav det går inte att göra allt. Men våra fina hjärnor är smarta och uppbyggda på ett sätt som gör att vi mår bra om vårt belöningssystem kickar in och det gör det när vi går framåt och när vi löser. Det startar redan vid små steg.

Låt aldrig pessimisten ta över

Lyssna på ditt eget tänkande, låt inte kritikern (pessimisten) ta över. Låt i stället optimisten kliva in. Påminn dig om att forskningen visar att en optimist lever i snitt mer än sju år längre en pessimist. Hur häftigt är inte det. Det handlar inte om ett klämkäckt beteende där allt ska vara solsken utan att inte låta dina negativa tankar och oro ta över. Optimisten fokuserar på lösningar i stället för att bara se problem.

Att låta pessimisten ta över leder till inflammationer i kroppen och genom det sjukdomar som du genom att ändra ditt tankesätt kanske kan förhindra. Det handlar inte om att du och jag kan styra allt, det handlar inte heller om att du och jag inte får känna att allt är hopplöst. Det handlar om att läsa av sitt eget beteende och förstå vad det gör med din och min hälsa.

Bygg en positiv spiral bryt ältandet

Många av oss är duktiga på att älta, det är en tankefälla som inte leder till något gott.Vi kan alla bygga en positiv spiral, låt mig ta ett exempel om du vet att du ältar mycket i din relation och att du ständigt fokuserar på det negativa som din partner gör så formulera om ältandet till att ställa dig själv frågan. Vad önskar du dig mer av i din relation som du gillar ? Det är ett sätt att förbättra dynamiken i en relation. Att fokusera på det du är tacksam för hos den andra. Gör du det så kan du försöka lyfta dina egna behov genom att ta upp exempel på vad din partner redan gör som du gillar. Genom att göra så blir en förändring lättare då den inte bygger på klagande och då din partner får känna sig sedd, inte påhoppad.

Strukturera upp ditt liv

Gör en liten karta över ditt liv. Låt alla delar få en egen bit och djupdyk sedan i varje del.Se över vad som funkar och vad som inte funkar. I vilka delar känner du dig lycklig och i vilka gör du inte det. Förändra inte i alla delar samtidigt utan ta en sak i taget då blir det lättare att orka med mentalt och fysiskt. Det blir också tydligare vart du behöver lägga fokus för att kunna skapa en förändring.

Tack för att du har läst så här långt <3 Hoppas att du mår bra och att ditt år har börjat på bästa sättet. Har saknar er läsare och det känns befriande att få låta orden flöda igen. Ta hand om dig så ses vi här snart igen.

Avslutningsvis en kort tillbakablick på de senaste veckorna i bilder. Kram <3

Har varit hemma mycket och har därför bunkrat upp med blommor. Fin energi <3
Har också tagit vara på solen när den har kikat fram.
Jag och Mathias firade nyår i Midsommarkransen i karantän då Mathias hade Corona.
Under julveckan så hyrde vi denna underbara Herrgård . Nästan hela familjen var med 18 vuxna och 9 barn .
Du och jag syster du och jag <3
I mellandagarna hälsade vi på Mathias vän i Tällberg och passade på att njuta av all fin snö och lite skidåkning utför i Bjursås.
Underbart gräddlandskap att åka skidor i.
Please follow and like us:

En tanke på “Sitter du fast i din relation eller i livet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.