juli 16, 2024

Kärlek ska inte göra ont

Sitter i vår senapsgula fåtölj med fötterna inlindade i en stor filt framför kakelugnen i sovrummet. Har nyss kommit hem efter att ha varit och röstat i kyrkovalet, samt ätit middag med min tvillingsyster. Kön in till Uppenbarelsekyrkan där jag röstade sträckte sig ändå ut på gatan. Blev varm inombords av att så många röstar på ett så viktigt val.

Har varit sjuk ett par dagar så kändes underbart att få komma ut och träffa lite folk. Blev dålig efter min andra vaccinspruta och fick åka in till akuten då min vilopuls låg på 120 slag i minuten. Jag kände mig yr och illamående. Där fick jag göra EKG samt att de kollade mitt hjärta med ett ultraljud. Som tur var kunde de konstatera att det inte var vaccinet utan mina antidepressiva som jag äter för att mildra mina kraftiga IBS skov som jag inte tål och det var därför jag fick så hög puls. Ska trappa ned de tabletterna nu och sluta med dem helt. Tyvärr kan det innebära att jag kommer att må dåligt när de fasas ut. Men det känns ändå bra att inte äta dem.

Åhh vad jag önskar att jag hade mer tid för skrivandet här men när jag jobbar mycket och gör andra projekt så går tiden inte att få ihop. Men blir alltid lika pirrig och glad av att få skriva här. Saknar att få prata med er och saknar att få höra era tankar och känslor om de ämnen jag väljer att skriva om. <3

Du är värd samma kärlek som du ger

En annan sak som jag har längtat efter är att samhället ska öppna upp helt. Att få dansa med vänner, gå på teater och få resa igen, så magiskt. Äntligen kan ni som är singlar få börja dejta irl igen. Har haft spännande och intressanta samtal med mina singel kompisar under de senaste veckorna och jag har förstått vilken konstig tid det har varit när man inte har kunnat gå ut och träffat folk spontant. Har också fått ta del av så många roliga, sorgliga, lyckliga och faktiskt rent hemska dejtinghistorier under de senaste månaderna. Det har fått mig att reflektera mycket över hur nutidens dejting ser ut. Hur lätt det är att gömma sig bakom en skärm och bete sig illa mot den man dejtar.

Så idag vill jag diskutera hur viktigt det är att visa respekt mot varandra i denna utsatta situation. Från båda håll naturligtvis. Du ska ha respekt till personen som investerar tid i dig och du ska ha respekt mot din egen tid och dit eget hjärta. För då blir det lättare att undvika att investera i en person som inte gör detsamma i dig. Jag vill att du försöker tänka på hur du vill att dejtingen ska vara. Tillåt aldrig att någon behandlar dig respektlöst och tänk efter en extra gång hur du själv behandlar den du dejtar. Att vara öppen och ärlig är inte alltid det lättaste men om alla skulle öva på det så hade vi skyddat många ledsna hjärtan.

Tänk efter hur hemskt det är att falla för någon som bara spelar med dina känslor så gör inte detsamma mot någon. Det konstiga är att det är lättare att tänja på gränserna mot sig själv när man under en längre tid har varit singel. Det är lätt att glömma bort vad som är normalt, vad som är acceptabelt.

När man sedan är i en trygg relation och lyssnar på andras historier om hur illa de blir behandlade så vill jag bara skrika STOPP!! nej, nej snälla var rädd om ditt hjärta. Dina gränser går där du själv sätter dem. Det handlar inte om att döma någons val utan att stoppa bandet ett slag och kolla på situationen utifrån. Vad skulle du själv säga åt en vän som var i en liknande situation? Förmodligen skulle du säga. Vilken idiot träffa inte hen igen, ödsla inte din tid det finns någon som kommer att behandla dig med den respekt du förtjänar.

Jag har själv varit där, tro mig jag har försvarat personers dåliga beteenden därför att jag har skämts för att jag har blivit lurad eller för att jag har velat intala mig att allt är bra. Du vet när allt är bra, du vet att du inte ska gå runt med en klump i magen, du vet att du inte ska gråta när ni har lämnat varandra, du vet när hjärtat säger till dig att du inte bör träffa personen mer och ändå gör du om samma misstag gång på gång. Det är ok och vi har alla hamnat där någon gång. Men lyssna på din omgivning, lyssna inåt och tryck inte undan känslan som säger åt dig att du borde fly.

Alla kommer inte att göra dig illa

Acceptera aldrig svinigt beteende, inte när du dejtar eller när du lever i en relation, med att säga att alla gör det, för vet du. Nej alla kommer inte göra dig illa, alla kommer inte krossa ditt hjärta gång på gång, alla kommer inte ljuga och bedra. Det är och kommer aldrig att vara ett accepterat beteende. Hen som gör dig illa är medveten om vad hen gör. Genom att du trycker ner känslan av besvikelse och sorg och låtsas att allt är bra skadar du dig under en lång tid. Dessutom så kommer personen som gör dig illa aldrig att inse att det hen gör inte är acceptabelt om du tillåter beteendet.

Vem var jag i dejtandet?

Det är viktigt att du påminner dig själv om vad du längtar efter och hur du vill ha en relation, för att du ska känna dig trygg och älskad.  Det är då lättare att kunna förmedla det vidare till din partner eller den du dejtar. När du gör det så kan personen du förälskar dig i inte kunna låtsas som att hen inte har någon aning om vad dina gränser går eller vad som gör dig ledsen eller otrygg.

Mina samtal i mötet med vänner samt läsare som har skickat mail till mig har fått mig att tänka på hur mina egna relationer har sett ut och hur jag har bettet mig mot dem jag har dejtat. Under mina perioder som singel när jag dejtade en hel del så byggde jag upp olika faser och strategier beroende på vem jag träffade. Absolut inte medvetet utan ibland i rent försvar.

Låtsades att jag inte brydde mig

Vissa gånger rejält destruktiva mönster där jag tryckt undan min känsla av besvikelse eller mitt krossade hjärta med att låtsas vara kall. Jag vågade inte vara helt ärlig med att jag faktiskt brydde mig mycket eller att jag kanske hade blivit kär. Istället spelade jag med och låtsades att jag inte alls har brydde mig. Trots att jag vissa gånger mådde illa i veckor ibland månader av otryggheten och känslan att inte vara säker på någon.

Skapade en fasad

Jag skapade en fasad av att jag var en lättsam person som inte alls hade några problem med att inte höras med den jag dejtade i dagar ibland veckor. Det jag istället borde ha gjort är att redan från början ha vågat vara ärlig med mina känslor. Hade jag varit det så hade han jag träffat också haft en möjlighet att besvara det eller haft en möjlighet att säga att han inte kände likadant. Tänk vad jag hade kunnat spara tid på att träffa fel personer som min hjärna har byggt upp som den perfekt partner fast jag visste att det var den totala motsatsen.

Skäms över hur jag har betett mig

Jag önskar också att jag inte hade lekt med andras hjärtan genom att höra av mig till personer som jag egentligen inte var intresserad av bara för att jag kände mig ensam eller för att jag var uttråkad. Ibland bara för uppmärksamheten jag skäms för det. Varför skulle jag ge mig själv rätten att leka med någon annans känslor. Det var som att jag gjorde lika dant mot andra som jag själv hatade att bli behandlad och sen försvarade jag beteendet genom att säga men alla gör såhär.

Gränserna suddas ut

Det är väl inget konstigt att ghoosta någon, det är väl inget konstigt att inte vara helt ärlig med ens avsikter. Det är ju bara dejting, vi har inte lovat varandra någonting. Klart att det inte var okej inte någonstans. För varför ska andra respektera mig om jag inte respekterar dem? Tänk efter hur du vill känna och testa förmedla det till den du träffar. Det är en bra övning som kan ge mycket. <3

Nu vill jag veta hur du mår i din relation eller hur ditt singelliv ser ut, dela med dig i kommentarsfältet. Det är så intressant att få ta del av varandras tankar, känslor och erfarenheter. <3 Kommentarerna är dolda så det är bara jag som ser dem och besvarar dem anonymt.

Avslutar med ett litet axplock av bilder från månaderna som har gått. 🙂 Blir rätt långt bak i tiden då jag skrev här senast innan semestern.

Semester på Österlen
Sommardrömmar
Älskar naturen och vyerna i Skåne
Havs vila
Världens bästa 
Tjejhelg i Dalarna hos Johanna ❣
Livskvalitet
Morgonkaffet i trädgården
Skogens guld

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.