juli 16, 2024

10 saker jag har lärt mig genom mina separationer

Hur går man egentligen vidare efter en separation och hur har jag vågat öppna upp mitt hjärta igen?

Det är söndagskväll, himlen skiner i syren och rosa färg, det doftar vår och luften är ljummen. Jag sticker ut min rufsiga kalufs genom takfönstret och tar några djupa andetag. Spelar hög musik men väljer att stänga av för att få njuta av tystnaden ett slag. Jag känner mig lite nervös över vilka känslor som ska komma nu när jag ska vara själv i 10 dagar. Är inte van att vara själv längre därför tar det en stund att vänja sig. Trots att jag har längtat efter just det att bara få vara i mina egna tankar. Få känna efter, fundera och reflektera. Mathias och barnen åkte nyss till Sälen för att vara där över sportlovet. Jag valde att stanna hemma, dels för att jag jobbar, men också för att fylla på min mentala bank. Jag har inte känt igen mig själv under en tid, jag är konstant trött och letar dagligen efter den där underbara kreativitet jag kan ha i perioder. Den brukar främst komma när jag finner återhämtning och egentid. Som känslig person tar jag annars in alla andra omkring mig och har svårt att titta inåt.

Våren är tiden då livet börjar om

Som jag berättade för er i mitt förra blogginlägg så har vi beslutat att jag ska leta efter ett eget boende. Det känns sorgligt och jobbigt att vi ska behöva flytta isär då det egentligen inte är något vi vill eller önskar. Det innebär inte att vi ska separera, jag älskar Mathias och vill vara tillsammans med honom. Men jag behöver kunna få återhämtning och allt som händer kan vi inte styra som det är just nu. Det är mycket tankar och känslor som snurrar runt i huvudet dagligen. När det varit stojigt och högljutt hemma en längre period så blir kontrasterna i alla fall den första dagen alla åker så stor. Det är en tystnad som kan slå emot mig på ett sätt jag inte gillar jag måste vänja mig vid den. Ibland kan det räcka med att de stänger dörren och åker för att jag ska börja storgråta. Det är för att jag ofta trycker undan alla känslor under veckorna då jag inte får vara själv. De rinner då över när jag få möjlighet att känna in. Trots att jag är känslig idag så är det helt underbart att våren har kommit. Hela helgen har varit fantastisk med den gnistrande solen den klara luften och den blåa himlen. Våren är tiden då livet börjar om och det går alltid rakt in i mig. Det är så häftigt när dagarna förändras så snabbt, varje dag händer det något nytt utanför fönstret. Det kan vara att trädgårdsmöblerna ställs fram, att gatorna nu är helt torra och att små rara krokusar tittar fram under träden. Livet är snart tillbaka i all sin färgprakt.

Mina följare fick hjälpa till att välja ämne denna gång

För ett tag sedan lät jag mina följare på Instagram välja mellan ett antal ämnen de tyckte att jag skulle skriva om i bloggen denna gång. Det ämnet som fick flest röster var det jag tänkte prata med er om idag. Nämligen vad jag har lärt mig av mina separationer. Hur jag har gått vidare och hur jag har vågat öppna upp mitt hjärta igen. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har genomgått ett antal separationer. Min stora önskan när jag växte upp var att få träffa någon där allt kändes rätt som jag kunde leva med resten av livet. Men livet ville något annat och det är jag tacksam för idag. Det finns ärlig talat inte någon relation som jag ångrar att jag har haft. Vi kan omöjligt styra allt omkring oss genom livet vi kan kämpa vi kan bestämma oss vi kan göra allt för att få de relationer vi har att hålla. Men vi kan inte kontrollera allt och det är något som kan vara viktigt att påminna sig om när man genomgår en separation. Ibland mår båda parter bättre av att separera även fast att det är otroligt smärtsamt och en enorm sorg. För något av de jobbigaste sakerna vi kan uppleva genom livet är just separationer.

Våga öppna upp hjärtat igen

De flesta separationer är smärtsamma, vissa mer än andra och det är lätt att tro att den där vidriga känslan som man kan ha när man är i den ska bestå. Men ett sår behöver läkas ett hjärta behöver bli helt och läkningen sker genom att hjärtat får den återhämtning den behöver. Man måste tillåta sig själv att få sörja ordentligt tillåta sig själv att känna alla känslor. Processen brukar ske i olika steg och vi behöver gå igenom varje steg för att läka. Tiden är det skapar oss nya minnen nya känslor och en ny vardag. En dag landar man på en ny trygg plats och då är hjärtat redo för att öppna upp sig igen om man tillåter det. Hur läskigt den än känns så är det värt det. Vi är alla värda kärlek och ingen ska straffas för att hen har separerat. Livet kan få bestå av olika kapitel och ingen bestämmer hur din bok ska börja eller sluta. Det gör bara du för det är ditt liv. Jag vet att det är viktigt att försöka stänga av omvärldens tankar de har inget med din separation att göra de har heller inte med att göra om du väljer att träffa någon igen. Klart att du ska få bli förälskad att du ska få känna dig lycklig och att du ska få göra någon annan lycklig. Livet är den största gåvan man kan få och dåska du och jag ta vara på den gåvan.

Dessa 10 saker har jag lärt mig genom mina separationer

  • De har lärt mig vikten av att få sörja och att genom det kommer läkning
  • De har lärt mig att ljuset kommer tillbaka
  • De har lärt mig vem jag är och vad jag behöver
  • De har lärt mig att se vikten av att lyssna på sin partner
  • De har lärt mig att man måste våga kämpa för sin relation
  • De har lärt mig att tillit tar ett bra tag att bygga
  • De har lärt mig att smärtan går över och att läkningen brukar ta ett år
  • De har lärt mig att det aldrig är för sent att älska
  • De har lärt mig att man aldrig vet när kärleken dyker upp igen
  • De har lärt mig att en separation aldrig är ett misslyckande

Som alltid ägnar jag mycket av min fritid åt att följa olika vetenskapsprogram, dokumentärer, poddar och lättsammare dejtingprogram så här kommer två tips till er som jag tycker att ni ska se. Har tittat på programmen i veckan i dem lyfts många frågor om rädslor separationer och modet att våga kasta sig ut igen <3

Gifta vid första ögonkastet ny säsong SVT 1 : I år har de verkligen lyckats matcha fina par och jag blev väldigt berörd av första två avsnitten. Intressant att se deltagarna berätta om deras drömmar och rädslor samt att se hur modiga de är när de vågar gifta sig med en främling. Här kan ni se – https://www.svtplay.se/gift-vid-forsta-ogonkastet

Tillsammans med Strömsteds TV 4 play: Även här förundras jag över de fina kärlekshistorier som lyfts på ett naket och sårbart sätt. I avsnitt ett får ni möta soldoktorn och Lotta Engberg som är nyförälskade och som berättar att de varit singlar under väldigt många år och att de trodde att den delen av livet var över och så plötsligt fann de varandra. Här kan ni se – https://www.tv4play.se/program/tillsammans-med-str%C3%B6mstedts

Nu ska jag avsluta skrivandet här, tända en brasa och läsa en ny Elle tidning. Ta hand om dig, tack för att du följer och glöm inte att du alltid är välkommen att skriva till mig om du har tankar funderingar eller rädslor du vill ha någon att prata om med. Kram

Våren kommer med nytt liv
Vinter möter vår
Igår var vi på Sturehovs slott och drack afternoon tea så mysigt
Magiskt kvällsljus
Firade Alla hjärtans dag på Färna Herrgård
Mathias överraskade med en picknik <3
Så gulligt pysslat <3
Vill gärna bo över här igen riktigt trevligt ställe
Stjärnklar natt
Frukost i solen
Charmigt med den inglasade verandan
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.