maj 27, 2024

Början på något nytt

Vart i livet du än befinner dig finns det alltid en möjlighet till nystart. Påsken är den tid på året det känns tydligast för mig. Den gula lilla tussilagon, den mörklila liljan eller de ljusgröna bladen på påskriset som nu står på mitt köksbord iklädda färgglada ägg och fjädrar, allt detta är ett tecken på hopp. En liten kraft som hjälper mig att känna meningen med allt. En årlig påminnelse om att trots att livet ibland är mörkt, ledsamt eller besvärligt så kommer ljuset tillbaka och livet startar på nytt.

Trivsam plats att skriva detta blogginlägg på

Det finns möjlighet för en nystart i allt och du behöver inte vara på samma plats mentalt eller känslomässigt. Det gäller att försöka förflytta sig till en ny ljusare plats. Trots att det är väldigt svårt ifall man inte mår bra. De tyngsta perioderna i mitt liv har visat mig just detta. Det kommer att ljusna, det kommer att bli bättre. Som uppväxt i en kristen familj besökte jag redan som liten Svenska kyrkan där min mamma arbetade som präst. Där fick jag se på nära håll hur stor förvandling som kunde ske i människors liv från mörker till ljus. Trots att familjer hade förlorat allt, långa äktenskap som hade gått i krasch och människor som hade blivit utsatta för fruktansvärda situationer så fanns det alltid en ljusglimt som bar dessa familjer. Ljuset kom alltid tillbaka till familjerna och deras liv formades om. Saknaden eller sorgen över de händelser som varit fanns kvar men på ett helt annat sätt.

Att hålla kvar vid det lilla kan ge dig en otrolig kraft

Efter att jag hade förlorat pappa och samtidigt gick igenom en svår separation så trodde jag på riktigt att jag skulle dö av smärtan och den overklighetskänsla jag befann mig i. Jag var inkapslad i en stor ballong och svävade handlöst runt i världen utan att kunna landa, för ballongen höll mig kvar i ett fast grepp. Jag kunde bara se dimmigt igenom väggarna. Jag orkade knappt få ballongen att lyfta för kraften var som försvunnen. Livet rullade på runt mig som vanligt men jag kände mig som en fånge i en mardröm. Jag tror att jag har berättat detta för er innan men jag vill göra det igen. För det som hände var exakt det jag nu försöker berätta för er. Att det lilla fick ballongen att spricka.

Levde i en svartvit ballong under månader

Jag minns hur jag hade klivit upp sent på dagen i prästgården där mamma bodde, efter ytterligare en natts dålig sömn med mardrömmar. Jag släpade mig nedför trappan och det enda jag ville var att gå och lägga mig igen. Hjärnan var som i en dimma och hjärtat värkte outhärdligt. Klumpen i halsen gjorde mig yr då jag hade svårt att andas i det ångestpåslag jag befann mig i. Jag drack lite kaffe men kände att jag måste få luft, att jag måste få bort den läskiga känslan i kroppen. Jag stoppade fötterna i ett par vita tofflor och gick ut, brydde mig inte om att jag fortfarande hade pyjamas på mig. Jag gick igenom den stora träallén bortifrån prästgården. Luften var sval, det var tyst med endast några fåglar som sjöng en vårserenad. Jag hörde dem inte, jag reflekterade inte heller över att solen lade sin glans över sjön en bit bort. Jag var inkapslad i den svartvita ballong jag hade levt i under flera månader.

Ballongen sprack och jag fick åter kraft

Plötsligt hände något, det var som att någon stack hål på min ballong, jag minns det väldigt tydligt hur det small till och hur jag plötsligt stod där fri utan väggar. Min blick såg den gula tussilagon tydligt, en liten blomma som hade kämpat sig upp i diket. En värme spreds genom hela min kropp. Jag hörde nu fåglarnas sång tydligt, världens färgprakt kom åter och direkt när ballongen small exploderade gråten. Jag grät och grät och grät, men denna gång på ett annat sätt. En tacksamhet över livet kom över mig, starkt, starkt, en tacksamhet över den vackra tussilagon, en tacksamhet över att jag åter kunde se ljuset. Det var där det vände så tydligt. Från den dagen hade jag åter kraft.

Gör annorlunda för att känna annorlunda

Kanske känner du dig ensam, kanske trivs du inte på den plats du är i livet just nu.  Försök då att börja med att finna kraften i det lilla. Försök att röra dig mot en ny plats. Tänk nytt, våga förändra din situation. Ibland måste man ha en acceptans för att allt är motstridigt. Det handlar inte om att aldrig vara ledsen, det handlar om att stödja sig själv genom att finna kraft. Saknar du något i livet försök nå det långsamt. Du kanske hamnar i ett mellanting men det är bättre än inget alls. Jag är helt säker på att vi människor måste göra annorlunda för att också känna annorlunda. Leta ljuset och stanna i det trots att du inte direkt känner dig bättre för du påverkas mer än vad du tror.

Låt inte din hjärna lura dig

Att gå ifrån ljuset blir destruktivt och det blir lätt att du hamnar på den dåliga plats du var från början. Lyssna på din längtan och försök få den lilla strimman hopp att lysa ännu klarare. När vi mår dåligt kan det vara lätt hänt att vi hänger oss kvar i det som får oss att må sämre. I en relation där vi inte blir sedda, på ett arbete där vi inte trivs i eller i ett hem där vi inte känner oss hemma. Vi vet mer om oss själva än vi ofta tror. Om en vän skulle fråga dig varför du mår dåligt, så skulle du säkert veta svaret till viss del i alla fall. Våra hjärnor är märkliga då de mer än ofta stökar till det för oss och leder oss fel. Den lurar oss tillbaka till det den tror är tryggt och säkert, till de platser vi redan varit på och till de relationer där vi har känt något bra. Vi ska inte luras av det, utan tänka ett steg till.

Jag går mot en ny plats i livet

Det har hänt mycket sedan jag skrev här sist. Jag har letat vidare efter ett eget boende och vi har sprungit på lägenhetsvisningar för att se vad som finns på marknaden. Jag och Mathias har fortsatt gå i parterapi vilket har varit otroligt bra för oss båda. Att ha en utomstående terapeut som hjälper oss att se saker från nya perspektiv har varit väldigt värdefullt och vi båda har blivit stärkta av det. Jag har gått mina sista gånger på coachingsamtal med bästa PT-Fia som har hjälpt mig att finna mer balans i min vardag. Hon har hjälpt mig att se på träning ur nya perspektiv och det har fått mig att komma igång med träningen mer sunt och kontinuerligt. Jag har jobbat en hel del men har också fått ett par dagars välbehövlig vila över påsk. Har tillbringat ledigheten med familj och vänner som jag har saknat så oerhört mycket. Jag har också fått träffa familjens nykomling min lillasysters prins för andra gången lilla Valdemar<3 Underbar liten bäbis som gav mig lyckohormoner vid påsk med sitt fina leeende. Han föddes vid nyår men jag har bara träffat honom en gång innan pga corona.

Nu behöver jag avsluta bloggandet för att gå och äta. Ta hand om dig finaste följare. Vi ses snart igen. Stor kram <3

Avslutningsvis lite bilder från veckorna som gått.

Vårens första barfotapromenad
Du och jag syrran<3
Firade påsk hos lillasyster Kerstin och Niclas
Har saknat familjen så otroligt mycket <3
Påskbord
På långfredagen firade vi med Mathias familj på Dalarö
Vackert kvällsljus
Älskade mamma och tvillingsyster <3
Utflykt till Rosendals trädgårdar med Mathias på skärtorsdagen

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.