april 23, 2024

Är det rätt så är det lätt

Känns helt underbart att få välkomna 2021!

Äntligen ett nytt år där vi går mot ljusare tider det är jag helt säker på. För varje dag som går blir dagarna längre och ljusare. Det efterlängtade vaccinet har blivit godkänt och för veckorna som går så finner vi tillsammans nya sätt att ta oss igenom den oroliga och ledsamma tid som varit. Vi ser framåt dagligen sker förändringar mot ett stabilare år. Vi måste påminna oss om att se styrkan i det goda som händer för de är de små förändringarna mot ljusare tider som kan ge oss den styrkan vi behöver för att orka följa medias rapportering och landa i förändringarna som vi alla fått gå igenom under 2020.

Jag har saknat er läsare massor. Men jag valde i december att ta en paus från bloggen och mycket annat för att få vila upp mig mentalt, fysiskt och psykiskt. Har lärt mig när kroppen och känslorna behöver en paus. Att bara få vara är den bästa medicinen vi kan ge oss själva ibland. Jag har länge valt att vara väldigt privat i min blogg och dela med mig av allt och det vill jag fortsatt göra så länge det känns bra. Men ibland när det sker för mycket som jag också nämnde i förra blogginlägget då orkar jag inte dela med mig av det till alla. Nu har jag fått landa lite mer och det känns bra att skriva här. Det nya året inledes på ett magiskt sätt med ett par dagar i ett fullkomligt gnistrande vintrigt Järvsö där vi var ett par dagar och åkte skidor. För en vecka sedan startade jag mitt nya uppdrag som ansvarig för digitala kanaler på Stockholms handelskammare en intensiv vecka med väldigt mycket nytt. Känner mig inspirerad och glad, värdefullt att ha ett uppdrag där jag vet att jag får vara en del av en verksamhet där vi verkligen kan göra skillnad.

Att ha problem i sin relation är inte ett misslyckande

Idag vill jag prata om hur lätt det är att vara hård mot sig själv i relationer, särskilt när saker inte alltid går som man har hoppats. Det är så lätt att tro att man är ensam om att ständigt ha dessa svängningar i sina relationer. Jag har genom åren fått samma råd från min omgivning när jag har oroat mig i mina relationer. Sluta oroa dig Greta, du vet när det är rätt. Sluta övertänk du måste lära dig känna tillit, du måste jobba på dig själv. Dagligen är jag för hård mot mig själv och tänker allt för ofta, vad är det för fel på mig som inte kan få en familj, och varför kan inte jag bara fungera som alla andra. Som de jag känner som har levt tillsammans med sin partner i 10 år och som för länge sen har fått egna barn och en familj, det verkar så lätt. Men varje gång jag tänker så, så tvingar jag mig själv att stanna upp. Försöker vara snällare mot mig själv. För vet ni, alla har inte samma förutsättningar till livslånga relationer. Med det sagt innebär det inte att vi alla inte kan få just det. Det handlar om att lyssna inåt och respektera sig själv och sina behov. Innerst inne vet jag väldigt väl att jag absolut inte är ensam om att ha dessa tankar eller känslor. Vi lever i en period då många har haft det svårt i sina relationer särskilt nu när pandemin har varit men självklart också annars.

Köper inte resonemanget är det rätt så är det lätt

Vet ni varför? Jo för att jag har aldrig haft det lätt i mina relationer, i alla fall inte i mina kärleksrelationer. Mina vänskapsrelationer har inte varit lika svåra. Jag har aldrig känt att allt bara är självklart. Jag har gått i timmar i terapi, jag har lusläst böcker om kärlek och jag har lärt mig hur viktigt det är med en öppen kommunikation. Men trots det så är jag ständigt osäker, orolig och på min vakt. Det beror på olika saker, ibland har det handlat om att min anknytning som är otrygg har tagit över. En anknytning som inte alltid har varit otrygg men som har blivit det mer och mer pga sorgen och osäkerheten som uppkommit efter ett antal separationer. Ibland har det varit utomstående själ till att mina relationer har knakat. Det har handlat om att jag lider av ångest pga. mina tidigare utmattningar. Trots att jag inte är sjuk idag så behöver jag mer återhämtning än tidigare och struktur, får jag inte det så får jag en väldig ångest och blir orolig vilket är kroppens sätt att få mig att gå ner i varv. Min hjärna skriker fara och då vill jag bara fly till ett ställe utan kaos.  Att jag ständigt har hormoner som gör att jag två veckor i månaden har svängningar i PMS har också ställt till det under åren. Vi är inte skapta lika, vi har alla olika förutsättningar för att vi ska kunna få långvariga och trygga relationer. Det viktigaste är att försöka se mönster och att lära känna sina egna signaler och att kommunicera det till sin partner. Försöka sortera ut vad som är vad, för allt handlar inte alltid om relationen man lever i utan det kan vara andra saker som går ut över relationen.

Jag står nu åter i ett vägskäl där jag inte mår bra i min relation

Detta pga. utomstående själ som jag inte har någon möjlighet att styra över. Jag vill inte gå in på vad det handlar om av respekt för inblandade, men det är därför jag inte har haft orken att skriva här i bloggen. Jag älskar Mathias, han är världens underbaraste och han älskar mig, men trots det är det saker som tär på vår relation. Vi har en bra kommunikation och det får mig att bli tryggare. Vi får se vad vi måste göra för att alla ska må bra, eventuellt behöver vi flytta isär. Det betyder inte att vi ska göra slut utan bara att vi ska få till ett sätt att få allt att fungera. Det är självklart inget som någon av oss egentligen vill och jag mår illa av att ens behöva tänka på det. Vi, jag, Mathias och barnen flyttade in i Midsommarkransen för ett år sedan och har under året byggt upp ett gemensamt hem som vi älskar. Men vi tar en dag i taget för att se hur vi ska lösa allt på bästa sätt. Berättar mer längre fram när vi vet hur allt blir. Behöver inte tips och råd utan respekten att vi ska få hantera det här på vårt sätt. <3

När jag får råd av andra som säger ”men Greta, är det rätt så är det lätt” blir jag arg och ledsen för det stämmer verkligen inte. Det känns orättvist för vissa saker kan man inte rå för och inte heller styra över.

Det viktigast är att ställa sig frågan- Hur mår jag i den här relationen?

Är svaret jag mår inte bra så är det dags att stanna upp och se vad det är som gör att relationen knakar. Några saker man kan börja med.

  • Kommunicera – det är alltid viktigt att prata, men se upp så det inte blir det enda man gör.
  • Prata med någon – en vän eller en professionell person som kan hjälpa till på vägen. Det är inte alltid lätt att komma på alla verktyg själv, då kan det vara skönt att få tips. Jag rekommenderar parterapi för alla. Ibland kan det vara bra även fast relationen fungerar bra. Som en förberedelse för perioder då det inte är så bra. För alla par har perioder av tvivel och av svårare perioder nån gång.
  • Ta ett uppehåll – ibland kan man behöva ta en paus från varandra, oavsett om det är en vän eller ett förhållande. Tillåt varandra att ta en paus. Det kan kännas läskigt men är ibland nödvändigt för att få distans och kunna tänka klart.
  • Ta dig tid – det är inte alltid saker och ting blir tydliga snabbt och med detsamma.
  • Respekt – visa alltid respekt till både dig själv och den andra parten.

Om relationen knakar och du dessutom mår dåligt är det viktigt att inte låta det gå för långt. Då finns det risk att du tillslut inte ser vad som är vad. Det viktiga är att ingen ska behöva må dåligt i en relation oavsett vilken typ av relation det handlar om.

Hoppas att du mår bra håller dig frisk och och att du har haft en fin start på det nya året. Ta hand om dig, lyssna inåt, stäng av omvärlden om du behöver en paus från allt som sker. Ta vara på de ljusa timmarna om dagen, gör det du älskar. Vi ses här snart igen. Stor kram <3

En tillbakablick i bilder från de senaste veckorna.

Nyårspussen vid 12 slaget alltid den bästa <3
Nyårsdukningen

Vi ordnade nyårsfirande hemma hos oss blev väldigt mysig.
Lillasyster Emelie och lilla W tar en middagspaus
Världens bästa vän Ida Engvoll ordnade en slädtur och bjöd på pankakor.
Slädtur genom snövit skog.
Årets första skidåkning i ett gnistrande Järvsö <3
Utsikten att leva på länge
Älskar att röra på mig
Tvillingarna tvilling i Harsa efter längdskidåkning
Du & Jag tvilling
Vi hyrde vackra Springsta Säteri en vecka över julen
Tacksam över att jag fick fira med halva familjen i alla fall<<3
Fin lillsyster framför brasan i Springsta
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.