maj 27, 2024

Att leva i en relation med en partner som lider av ångest

Sitter i en äng av dansande vitsippor stolt svepande i vinden. Så långt jag kan se åt båda hållen täcker de marken under de stora ekarna. Solens strålar skiner genom deras stora kronor och bildar vackra skuggor på marken. Har funnit min oas. Här kan jag sitta helt ensam i timmar och känna hur naturen gör mig lugn. Jordgubbarna smakar extra gott här på min rosa filt. Får ett lyckorus som går genom kroppen ni vet sådär som man känner när man är nyförälskad. Världen vidgas möjligheterna blir fler man är trygg och ingen oro existerar. Våren brukar ge den effekten på mig. Jag fullkomligt älskar den här årstiden och blir lika förvånad varje år hur stämningen förändras hur mycket mer energi jag får till allt.

Idag vill jag prata med er om allvarliga saker om viktiga saker om något som fler och fler lider av i vårt samhälle psykisk ohälsa. Jag vill prata om hur det är att vara i en relation med någon som lider av mycket ångest. I hela mitt liv har jag haft en bergodalbana av känslor jag har alltid tagit in allt extra mycket. Människor, platser, händelser, ont och gott tråkigt och roligt. Jag har haft svårt att koppla bort det som sker omkring mig. Jag tillhör de som kallas för highly sensitive detta innebär att jag tar in intryck och känslor från andra omkring mig på ett väldigt påtagligt vis. I perioder är det något jag mått dåligt över och blivit väldigt trött av. När jag mött människor med svår ångest har jag själv fått ett väldigt påslag av det. Men då jag är en glad person i min natur så har jag ignorerat bort det och aktiverat mig. När vänner till mig frågat om jag har ångest ibland viftade jag alltid bort det och sa nej det brukar jag inte. Detta var bara för att jag inte förstod vad ångest var, vad det innebär. När mitt liv kraschat ett par gånger de senaste åren och jag varit rejält utmattad i perioder så har jag haft en extrem ångest. Det har skrämt mig enormt pga. okunskap det har fått mig att vara någon jag inte känt igen. Det har lärt mig hur en depression kan vara det har lärt mig hur otroligt viktigt det är med en partner som förstår vad ångest innebär. Det har lärt mig hur illa det kan gå om man inte får hjälp och hur viktigt det är att vi alla läser på om det. Att vi skaffar kunskap för att kunna hjälpa andra för att finnas där för att kunna hantera sin egen och dem vi älskar ångest. Kunskap är det som hjälper det är ingen quick fix det är en process och ett ständigt lärande. För vi fungerar alla olika, ångest för dig kanske ser ut på ett sätt och på ett annat för din partner. Ångest är reaktioner i nervsystemet som inte går att styra själv. Det kan vara mycket obehagligt och kännas tydligt i kroppen. Man kan till exempel känna ett tryck över bröstet, att hjärtat slår snabbt eller hårt, få ont i magen eller känna sig yr eller svag i kroppen. Du kan inte säga till din partner att släpp det bara för då kan det bli värre. Det är viktigt att kunna vara i sina känslor för att förstå att det inte är något farligt. Då blir det lättare att hantera.

När jag var yngre vägrade jag att stanna i de känslorna för jag var livrädd, istället rusade jag på och då kom ett stort bakslag en dag då allt kom på en och samma gång. I de relationer jag har haft där jag vågat prata om mina tankar och känslor och där jag haft en partner som lyssnat och försökt förstå mig har det varit en enorm hjälp. Det har varit det bästa pillret och det har sluppit blivit gräl och missförstånd. När jag levt som singel och mått dåligt så har jag verkligen saknat en partner som stöttat mig. Många som lider av ångest drar sig undan och det blir sällan bättre av det.

Det är inte alla gånger så lätt att leva med någon som har ångest om man inte vill förstå, för ser man sin partner så är det lättare att inse varför visa saker sker. Varför det kan bli missförstånd och man inser att allt inte handlar om en själv utan om den andres oro. För när någon har ett påslag av ångest så är det verklighet för den personen. Det kan vara föreställningar om saker som egentligen inte är sanna men en orospiral har skapat dem. Många gånger kan det räcka med att finnas där att visa sin kärlek till sin partner så att hen känner sig trygg. Trygghet är otroligt viktigt för att kunna dämpa ångesten. Att försöka hitta balans och lugn. Stress ökar påslaget enormt, så kan du underlätta och hjälpa din partner med livspusslet och med att hen ska få vila så är det bästa sättet att hjälpa. Världen förändras omkring din partner när hen har ångest saker kan förstoras och skräck scenarier kan spelas upp som får personen i obalans. Är du medveten om det så ser du snabbt hur du eventuellt kan hjälpa. Ångest är inget att skämmas för vi har alla det någon gång i olika grader. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att inte vara min egen ångest att inte försöka grotta in mig i den för då vet jag att det blir en ond spiral. I vissa sammanhang jag varit i ofta kulturella kan det anses vara fint och något härligt att vara ångestfylld. Att riktig grotta ner sig i det smutsiga mörka och eländiga i tillvaron. Det gör mig riktigt upprörd. För om man har ångest och världen redan känns mörk på vilket sätt skulle det bli bättre genom att riktigt gräva ner sig i det. Istället för att stanna upp ett slag och sedan rikta blicken till det trygga och vackra i världen istället. På det sättet blir det lättare att hantera sin ångest för att slippa hamna i djupa depressioner. Låt oss skaffa oss mer kunskap så att vi kan hjälpa varandra. Finnas för varandra och underlätta för att relationer inte ska spricka.

De senaste veckorna har massor av roligt hänt jag och min älskade tvillingsyster har varit utomlands bara vi två för första gången. I Dubai så cool stad en riktig rymd värld. Vi har haft en underbar helg i skärgården och överraskat mamma som fyllt år och jag har haft ett stort genomförande en Food Market som jag varit med och arrangerat. Spännande och fina veckor.

Avslutar med lite bilder från Dubai

Tack för att du följer mig och tack för att du är du <3

Kram till er alla

Min skrivoas <3
Rymdvärld
Lika som bär från topp till tå 😉
Lady in red utanför vårt hotell
De enöggda tvillingarna
Poolen på vårt 45 vånings hotell
Kväll med 40 grader varmt.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.