april 23, 2024

Vad betyder ordet Älska?

Tillbaka i Stockholm för ikväll blir det Allsång på Skansen.

image-64

Sitter i vårt nuvarande rullande hem tillbaka till Stockholm. Solen steker in genom rutorna och jag känner mig så där levande som man lätt gör då sommaren står i full blom. Helgen med familj och vänner i Delsbo har gått ovanligt fort, men varit riktigt härlig. En helg i kulturens tecken, då det varit den stora folkmusikfesten Delsbostämman. Tusentimage-67als människor från hela landet samlas för att lyssna på folkmusik och dansa. Jag och Pär hade ordnat folkdräkter helgen till ära. Jag Delsbodräkt och Pär bar Unnaryds. Blir en särskild högtidskänsla när man bär så gamla kläder som tillverkats genom otroligt skickligt hantverk. Vi testade dansa polska och schottis. Prästgården hos mamma var fullpackad av syskon, respektive barn och vänner, kändes lyxigt att ha med sig vår lånade husbil som blev mitt och Pärs rullande hem.

Under helgen som gått har jag börjat reflektera över ordens betydelse i vårt språk. Anledningen är att då vi varit så många som umgåtts har jag fått se tydliga tecken på hur olika människor använder sitt språk för att uttrycka sig och förmedla känslor. I min familj har det alltid varit så att de flesta av oss använder ett väldigt målande språk då vi återberättar en händelse, eller beskriver vår omgivning samt våra känslor. När vi var yngre så blev det väldigt viktigt att på så kort tid som möjligt försöka förmedla sina tankar och känslor genom språket. Gjorde man inte det så blev man direkt avbruten av något annat syskon som ville få uppmärksamheten just då. Språket blev som ett hjälpmedel för oss alla att kunna nå fram och synas. Med så många syskon så blir det lätt en maktkamp där alla försöker få lika stort utrymme.

Sättet att hantera språket har följt med mig ändå upp i vuxenvärlden. Ibland kan detta medföra missförstånd då visa saker verkar i motpartnerns öron så mycket starkare än vad det egentligen är, detta sker nästan bara då man precis lärt känna någon, med tiden lär man sig naturligtvis varandras språk. Det finns egentligen bara ett ord som jag alltid använder med väldig försiktighet, det är ordet Älska. För mig står ordet för styrka, kärlek och används för att bekräfta någon eller något med hela hjärtat. Jag har aldrig missbrukat detta ord, genom att förbruka det åt alla håll. För då anser jag att de tappar sin mening och styrka. I alla fall när det gäller människor emellan. Jag kan använda ordet, Jag Älskar dig till familj och vänner för dem känner jag och vill att de ska veta, att de betyder allt för mig. Men att säga Jag Älskar dig till någon jag dejtat eller bara träffat flyktigt, skulle jag aldrig göra. För då skulle ordet förstöras och förlora sin mening. Den dagen jag träffat någon en längre tid och byggt starka kärleksband oss emellan, vet jag att det kommer att komma naturligt att använda ordet Jag Älskar dig, men innan dess sparar jag det vackra ordet till den dagen kommer. Däremot tycker jag inte att man ska spara på användandet av detta fina ord, från den dagen man första gången använt det. För då behövs det att man får höra det då och då, för att bekräfta sina känslor mot varandra.

I måndags kom SVT Gävledala  och besökte oss på Prästgården för att göra ett litet reportage om mig och Pär . Har ni missat det så finns klippet på svtplay.

http://www.svtplay.se/klipp/2174632/karleken-fortfarande-stark-for-greta

Nu har vi precis anlänt med husbilen till Stockholm igen, och ska ta en dusch och sedan åka till Allsång på Skansen. Vi sitter långt fram så jag lovar att vinka ifall ni tittar  på sändningen;)

Avslutar med lite bilder från helgen. Njut i den varma sommarsolen <3<3<3

image-66image-63image-62

 

 

 

Please follow and like us:

6 tankar på “Vad betyder ordet Älska?

 1. Hej greta, du är så klok, modig och imponerande. Stark att ta dig vidare din väg. Jag är en Pär-typ och får för mig att ni bl a möts i sökandet. Jag är också en sökande person och det tillför mitt liv ngt att följa dina tankar! Instämmer helt i det du skriver ovan. Många kramar och tack för att du delar med dig!

  1. Hej Malin
   Kul att du läser bloggen,
   Tack för dina snälla ord 🙂 Det stämmer att jag och Pär möts mycket i sökandet. Jag tror att vi alla kan behöva vara lite sökare ibland. För att se livet ur olika perspektiv. Så länge inte sökandet tar över, i lagom dos tror jag att det är bra.
   Ha en underbar sommar och ta hand om dig!
   Kram

 2. Viklen karl – han måste ju vara rena fyndet om han ställer upp i folkdräkt utan att krångla o gnälla. Håll fast i homom.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.