maj 27, 2024

Projicering i kärleksrelationer

En av de svåraste sakerna i en kärleksrelation många gånger  är kommunikationen. Men varför är det då så svårt att kommunicera?

En av bovarna kan vara att vi människor har en förmåga att projicera våra egna känslor och rädslor på vår partner.

Precis som en filmprojektor så projicerar vi ett drama, en story på någonting annat och exakt som med en filmduk så är det ju inte där den faktiska filmen finns, utan det är ju i kameran.

Det är precis som berättelsen att det verkliga dramat inte ligger hos den andra personen som du projicerar på utan hos dig själv.

En vanlig form av projektion är att vi projicerar våra föräldrar på vår livskamrat. Om jag hade en mamma som var överdrivet vårdande och gärna ville kontrollera allt jag gjorde så är chanserna goda, om jag inte jobbat med att utveckla mina reaktioner till detta, att jag kommer att se samma drag i den kvinna jag lever med i vuxen ålder. Kanske söker jag till och med upp en lämplig kvinna, en lämplig filmduk, att spela upp mitt inre drama på.

Fördelen med att spela upp det på en filmduk är att allt blir så mycket större och tydligare. Det som finns inne i mig själv kan vara svårt att fånga upp. Det är perfekt att ha andra människor att projicera på.

Vi kan också kalla det att spegla sig i andra. Jag speglar mig i andra människor genom relationer och då blir bilden tydligare av mig själv.

Svårigheterna kommer om du inte vet hur du tar ”ta hem” din projektion. För du kan aldrig lösa ditt eget inre drama, din egen story, enbart genom att lägga över det på andra. Den verkliga förändringen sker först när du förmår se det i dig själv. Om vi inte lär oss att jobba på vår egen story och försöker förstå varför vi många gånger reagerar som vi gör finns risken att det blir svårt för oss att få fungerande långvariga relationer, då kommunikationen inte fungerar. Vi blir otroligt dåliga lyssnare därför att vi projicerar allt på vår partner. Om vi istället försöker lära oss vår egen story och vågar prata om det med vår partner. Blir det lättare att få en mer öppenhjärtat relation som gör att kommunikationen blir bättre och gör så att vi slipper onödiga konflikter.

Men hur går vi tillväga för att förändra våra projektioner?

  • Det första är att bli medveten om vad vilka egenskaper du projicerar på andra och acceptera det.
  • Sedan måste du försöka se när denna egenskap väcks hos dig? I vilka situationer? Med vem
  • Skapa en medvetenhet och en ny relation till egenskapen våga lämna den bakom dig och gå vidare.

Genom att bli självmedveten och lära känna sig själv blir det lättare att hitta lösningar på de kommunikationsproblem som allt för ofta uppstår i våra relationer.

Känns bra att vara tillbaka i bloggen  försöker få tid att skriva oftare, men med många nya projekt samt studier är det svårt att hinna med allt.

I helgen var jag på besök i Oslo fantastiskt härlig helg som gav mig fin energi. Jag hälsade på min bästa vän Malin och åt på den nyöppnad grymma restaurangen där hon jobbar. Italiensk mat som lagades i öppet kök. Sedan var jag på kräftskiva hos Staffan riktigt bra fest. 🙂

Avslutar med lite bilder från veckan och helgen.

image image-1 image-2 image-3

Nu ska jag avsluta här för ikväll ska jag på dejt..;)

Vi ska måla tavlor tillsammans, härligt med kreativa karlar.

Ta hand om er kära följare så hörs vi snart <3

 

 

 

 

Please follow and like us:

2 tankar på “Projicering i kärleksrelationer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.