april 23, 2024

Fantiserar män och kvinnor olika

Vad gör fantasin  med oss människor. Gör den oss mer empatiska, levande och kreativa eller kan den få oss att agera orationellt och skapa kaos. Vad är det för skillnader mellan män och kvinnors sätt att fantisera?

Kristalldroppar av regn strömmar ner över sommarängens blomster som tillsammans skapar en vacker arme av grönska i backen ned mot sjön. En sval vind tar tag i spetsgardinen i fönstret och får den att dansa längst med fönsterblecket.

image-14

Det är friskt ute, luften är klar och världen har för en stund fått tillbaka sin kraft efter att den har fått vila en dag från solens värme. Det är en viss känsla att sitta här i prästgården och höra sommarregnet falla utanför. På radion spelas visan ”Omkring tigarn från Loussa” En melodi som får mig att kastas tillbaka till barndomen på landet. Vinden blir allt starkare ute och får träden att kastas fram och tillbaka. Sådana här dagar har jag lätt att börja drömma och fantisera om framtiden. Romantiska drömmar om att springa in i en stilig främling medan regnet piskar ned mot backen. Att få vara sådär sprudlande kär igen. Kanske dansa hambo fram mot småtimmarna åka på äventyr och kramas på en höskulle. Underbart att lämna tillvaron en stund och ge sig hän åt sina fantasier.

I måndags började jag min intensivkörkurs här i Hudiksvall sjukt roligt att få lära sig köra bil. Långa dagar med många körlektioner och mycket teori, men det har det varit värt. I torsdags kväll gick jag också på en handledarutbildning för kommande elever och kör handledare. Vi hade en fantastisk ledare som också driver körskolan Sylvia. Hon berättade för oss hur otroligt viktigt det är att kunna fantisera för att bli en trygg och bra förare. Ju mer du använder din fantasi ju mer riskmedveten blir du, då du kan se händelseförlopp framför dig innan de sker. På kursen var vi ungefär tjugo personer hälften män och hälften kvinnor. En av frågorna vi fick under kvällen att diskutera var

”Om du kör på en landsväg i hög hastighet vad är det konstigaste som skulle kunna hända”? Kvinnorna även jag då naturligtvis började dra igång långa händelseförlopp med berättelser tankar och känslor som var rätt dramatiska. Fantasin flödade fritt vi skrämde upp varandra rejält och skrattade när flummiga tankar presenterades. Männen däremot funderade en kort stund och sedan sa några av dem ” Ja det skulle ju vara om det sprang ut en älg i vägen” Anledningen varför hon ställde frågan var därför att hon refererade till den tragiska olycka som skedde i förra veckan, då en lastbilschaufför frontalkrockade med en flock konstiga djur och när han tittade upp var det en dromedar som låg på framhuven. Flocken hade rymt från en cirkus inte långt därifrån. Du vet aldrig vad som kan ske i tillvaron särskilt inte ute i trafiken men använder du fantasin kan allt ske.

  Vad gör egentligen fantasin med oss människor?

Efter kursen har jag funderat över vad fantasin gör med oss människor. Ser det olika ut för män och kvinnor? Använder vi den på olika sätt eller går det inte att generalisera på det sättet. I fallet på lektionen så var det en mycket tydlig skillnad i männens sätt att tänka och i kvinnornas. Männen lät inte fantasin flöda fritt utan de tänkte mycket logiskt och såg tillbaka på tidigare erfarenheter. Vi kvinnor däremot släppte logiken och skapade händelser genom att känna oss fram och se olika scenarion spelas upp innan vi presenterade något för läraren.

Jag tror att det ser olika ut i olika tillfällen och mellan olika människor. Men om jag blickar tillbaka på mitt liv, mina möten med män och kvinnor både vänner och i mina kärleksrelationer så har jag märkt en stor skillnad. Jag har alltid varit full av fantasier, jag tror det kommer från barndomen. Vi syskon lekte alltid mycket, vi fick aldrig titta på tv utan vi läste böcker och var ständigt ute i naturen. Vi hade heller inte så mycket prylar utan vi fick skapa allt själva tillsammans. Nya världar nya lekar och massa bus. Här tror jag att förmågan att fantisera växte, vi var helt enkelt tvungna. Att redan när barnen är små låta dem använda sin fantasi tror jag är viktigt. Fantasin behövs för att människan ska vara empatisk och för att vi ska kunna lösa svåra situationer. Då män och kvinnor uppfostras olika tror jag att vi kvinnor alltid blivit lärda att det är bra att använda sin fantasi och våga visa den. Männen däremot har blivit lärda att vara sakliga och mer rationella. Detta visar sig sedan tydligt i vuxenålder särskilt i relationer där det kan skapas missförstånd och kommunikationssvårigheter.

Det är viktigt att vi lyfter frågan i våra relationer. Att våga prata om fantasin vad har vi för fantasier och drömmar. Fantasin kan skapa mycket glädje då den kan ge oss kraft i svåra situationer. Genom att använda den kan vi för en stund lämna det jobbiga och drömma oss bort till en annan värld. Genom den blir vi mer kreativa och vi har lättare att möta andra och sätta oss in i andra människors situation. Fantasin ger oss tillgång till våra inre känslor.

 Är fantasin alltid bra att använda?

Nej naturligtvis inte! Fantasin får aldrig gå ut över andra människor och skada dem inte heller får den föra bort oss från verkligheten allt för länge, då är det lät att tappa bort sig själv. Men vi får inte glömma bort att använda den när vi behöver den. Det finns forskning som visar på att människor som är duktiga på att använda sin fantasi på rätt sätt faktiskt har lättare för att få ett lyckligt liv då de aktivt kan drömma och sträva mot sina drömmar. Det gäller att lära sig att skilja på bra och dåliga fantasier. De som gör dig gott behåll dem och låt dem bli verklighet. De som är orealistiska och kan skada dig släpp dem. I fantasins värld är inget omöjligt. Det vi får akta oss för är när fantasin skapar förväntningar mot andra kanske din partner som gör att du blir väldigt sårad när förväntningarna går i kras. När det händer är det många gånger så att vi glömt bort att tala om detta för vår partner. Istället för att bli besviken dela med dig av dina drömmar till din partner. Då är det lättare att fantasierna kan bli verklighet.

Nu ska jag ta en paus från skrivandet och ge mig ut i regnet en sväng. Nästa vecka börjar vecka två av intensivkursen det ser jag fram emot.

Avslutningsvis vad har ni själva för tankar och funderingar kring fantasier? Vad är era erfarenheter från era relationer?

Dela gärna med er av dem i kommentarsfältet 🙂

Kram på er underbara läsare <3

image-9

Utrustad för hällregn 🙂

image-12

Vacker sjöutsikt

image-11

Mums sommardessert 😉

image-15

Många sköna soldagar denna vecka här en paus i gröngräset efter träning.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.