juli 16, 2024

Vad betyder egenvärde i dagens prestationssamhälle

Yttre bekräftelse definierar inte ens egenvärde. Vi behöver få en sundare distans till våra prestationer.

Det går en vind över vindens ängar det fladdrar till i en tyllgardin och jag ska skriva en sommarvisa med sol och blomdoft i melodi. Den ljumma kvällsvinden smeker min kind och jag känner att jag ler. Ler över att sommaren är här, ler åt den vackra visan. Mats Paulson sjunger i albumet Svenska sommarvisor som jag lyssnar på. L61zFvAzCqLL._AC_US160_er åt livet och minnen som dyker upp.

Sommaren är här och vilken energi den ger. Värmen är det bästa jag vet för då slipper jag min ständiga värk i axlar och nacke där jag är skadad. Det är som att livet börjar på nytt, varje gång sommaren träder in. Brukar känna mig som starkast och mest målinriktad denna tid på året. Har bara ett par dagar kvar tills jag är färdigutbildad multijournalist efter ett års hårt jobb. Har också påbörjat en intensiv körutbildning för att äntligen ta körkort. På måndag åker jag till Hälsingland för att köra intensivt varje dag i 2 veckor. Ska ha det där körkortet så är det bara.:)

Har en tid funderat på vad ordet egenvärde betyder. Om jag ställer frågan till mig själv så skulle jag idag säga att egenvärde betyder att man ser sitt eget värde utan att det krävs yttre bekräftelse. Alltså egenvärdet sitter inte i de prestationer man gör eller vad omgivningen tycker om det man gör eller vad de anser om ens val i livet. Att se sitt egenvärde innebär att man ska våga älska sig själv. Totalt avskalad från det ytliga. Att våga vara med sig själv. Att lyssna på sig själv både hjärta och hjärna. Att ge sig själv den respekt man förtjänar. Vi har alla blivit skapade till oslipade diamanter något vi aldrig får glömma.

Eftersom att vi lever i ett samhälle som är så prestationsinriktat är det otroligt lätt att glömma bort ordets betydelse. För att må bra och växa i sig själv är det nyttigt att då och då stanna upp, gör det nu. Sätt dig ner och fundera på när du gav dig själv lite kärlek och omtanke sist. Det handlar inte om när du presterade sist det handlar om ditt hjärta på djupet. När lyssnade du på ditt hjärta sist, dina känslor drömmar och tankar? När du lyssnar på dig själv och för en gång skull ser till dina behov ser du ditt egenvärde.

Det här är inte alla gånger så lätt. Trots att jag är uppvuxen i en kärleksfull familj där egenvärdet aldrig bekräftades genom prestationer, utan där jag blivit bekräftad och älskad alltid trots att jag misslyckades med saker. Så har jag ändå påverkats starkt av samhället och det var bara för något år sedan som jag stannade upp och förstod att jag älskade mig själv mer när jag var duktiga flickan. Prestationerna blev min kärleksdrog. Bekräftelsen behövde komma från min omgivning och aldrig från mig själv. För jag hade glömt att lyssna på min inre röst. Vilka behov jag hade, hur min kropp mådde och hur mitt hjärta mådde. Omgivningen fick styra mitt mående. Det var en otrolig befrielse att plötsligt inse detta. Idag vågar jag säga ifrån mer. Jag säger oftare nej och jag har rensat ut alla energitjuvar som tidigare drog i mig från alla håll. Jag har fått distans till mina prestationer trots att det är roligt att utmana sig själv. Jag har lärt mig hur skönt det är att ibland bara vara med sig själv. Behöver aldrig känna mig ensam. Jag finns ju där för mig själv.

Ett arbete en partner eller en hobby kan inte ge dig allt du behöver om du inte har lärt dig att älska dig själv. Det kommer alltid finnas ett hålrum i dig som behöver fyllas. Stanna därför upp och stärk dig själv inifrån. Ibland kan det behövas en gång i månaden för det är otroligt lätt att halka dit igen. Glöm aldrig bort hur värdefulla ni är <3

Nu ska jag plugga lite körkortsteori innan jag går och lägger mig.

Avslutar med några bilder från veckan som gått.

Tack för att ni finns och följer mig ses nästa vecka <3

Underbara Johanna ordnade ett hejdundrandes nationaldagsfirande. 🙂

image-4 image-6 image-8

Vilken lyx att kunna plocka in sommarbuketter älskar blommor.

image-1

I veckan har jag också haft strandhäng med tvilling och liten prins. <3

image-5

 

 

 

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.