maj 27, 2024

Är det viktigt att du och din partner har samma politiska ideologi?

 Har lagt min röst och väntar nu spänt på valvakan.

image-102

Vaknade tidigt av solens starka strålar som trängde sig in genom de nerdragna persiennerna. Studsade upp ur sängen för att sätta igång kaffe och surfa runt lite för att läsa på en sista gång inför röstningen. För mig är valdagen som julafton, festlig spännande och lång. Tiden inför valet har gått fort. Budskapen från partierna har varit så många och skiftande att jag blivit förvirrad. För första gången någonsin bestämde jag mig först idag på valdagen vilket parti som skulle få min röst.

Jag tror att det för många varit svårare detta val att ta ett beslut vilket parti de ska lägga sin röst på än tidigare val. Vad det beror på vet jag inte, men personligen har osäkerheten uppkommit då jag anser att det under debatterna varit för mycket pajkastning mellan de olika blocken. Resonemangen har vissa gånger enbart bestått i munhugg och hat. Politik ska inte bestå av hat och glåpord utan av kärlek och respekt för olikheterna i de olika ideologierna. Tänk ifall alla tyckte lika, vilket tråkigt val det skulle bli. Självklart ska diskussioner och debatter kunna hetta till men till en lagom nivå, där respekten finns kvar.

Jag och Pär tog en långpromenad tidigare för att besöka hans vallokal samt min. Är lycklig för att ha honom att dela denna valdag med. För mig är det viktigt att ha en partner som jag kan diskutera och analysera även politiska frågor med. Det viktigaste är inte att vi delar alla åsikter till fullo, utan att vi kan diskutera dem och lära oss av varandras olikheter. För att det inte ska uppstå gräl och irritationer i en diskussion så är nyckeln enbart att lyssna på sin partner och respektera dennes åsikter och tankar. Naturligtvis ser det olika ut från relation till relation hur pass viktigt man anser att det politiska ställningstagandet är.

För mig har politik alltid berört då jag som liten växte upp med en far som var politiskt engagerad och diskuterade med oss barn så fort möjlighet gavs.  Under senare delen av mitt liv har jag glidit ifrån politiken mer och mer, men nu när det är val vill jag engagera mig och läsa på för att sätta mig in så mycket som möjligt.

Det är då roligt att ha en partner som också är intresserad så att jag har någon att hetsa lite med 😉 Nu börjar nedräkningen då rösterna ska räknas, otroligt spännande. Vem vet hur vårt land ser ut imorgon, börjar bli nervös. Nu ska jag valvaka och vänta in resultatet.

 

Hoppas att ni alla får en fin valkväll <3<3<3

Please follow and like us:

4 tankar på “Är det viktigt att du och din partner har samma politiska ideologi?

  1. Jag är inte speciellt intresserad av politik, men på sistone har det kommit närmare mig. Det var intressant att ett av testerna i Kärlekskoden handlade om politik, så jag kollade just den snutten av det 3:e avsnittet. Intressant att både du och Pär uttalade er där.

    1. Hej Stina
      Vad kul att ditt intresse för politik kommit tillbaka, blir mer spännande då när valet är.:)
      Ja det testet tyckte jag var spännande, och där fick jag se att jag och Pär låg rätt lika i våra grundvärderingar. Ha en fin kväll och ta hand om dig!

  2. Tycker det är viktigt att man i en kärleksrelation har samma grundvärderingar, dock bland vänner olika och våga diskutera och vara öppen och tänka samt att vilja försöka förstå varandra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.