april 23, 2024

12 enkla tips för att må bättre i novembermörkret

Det är becksvart utanför fönstret. För första dagen på nästan en vecka har inte regnet täckt stadens ljus. Kanske är du precis som jag, en person som varje år känner sig lite låg just denna månad. Vissa dagar känns det som att dagen aldrig börjar, en konstant halvgrå, kall och regnig tillvaro. Som kan få vilken människa som helst att falla i sömn. Motivationen och orken försvinner. Utan att riktigt förstå det själv lät jag mig falla ner i det där gråa, trötta och olustiga tillståndet. Tills för några dagar sedan då jag upptäckte mig själv och kände att nu får det vara nog.

Vad håller jag på med, varför lyssnar jag inte på min inre röst och försöker få den att ändra riktning. Jag kan inte ge upp innan jag har försökt att hitta botemedlet. Gillar inte när jag ej känner igen mig själv. En grinig och grå person. Jag vill vara färgglad både till det yttre och det inre. Bestämde mig för att ta 10 min och reflektera över varför jag hamnat i detta tillstånd. Jag vände och vred åt alla håll, försökte förgäves finna något hemskt eller eländigt som inträffat för att hitta var felet låg. Men vet ni vad jag fann inget hemskt som hade inträffat. Jag försökte titta på mig själv utifrån som att jag iakttog någon annan. Det blev då enklare att analysera situationen. Absolut det fanns själ till att jag mådde så där dåligt, som att jag bär en infektion som får mig trött, eller att det kalla vädret ger mig värk i mina skadade axlar. Men mer än så var det inte. Ibland är det svårt för oss människor att förstå varför vi ibland mår dåligt. För att skydda oss själva från känslan som vi inte förstår, tänker vi automatiskt på saker som får oss att må ännu sämre och hamna lite djupare ner i mörkret.

När novembermörkret tar över tillvaron, har vi ett val att försöka hämta ny energi, genom sådant som gör oss glada. Här kommer några tips som hjälpt mig.

 1.  Skapa spellistor med sommarmusik. Lyssna på texterna och dröm er bort. Jag har idag lyssnat på Evert Taube texterna gav mig sommarfeeling
 2. Titta på vackra sommarbilder med sol och värme.
 3. Skaffa en dagsljusbelysning hemma, vi behöver ljuset som mest nu.
 4. Pyssla om dig själv extra, ordna ett spa för att känna dig piggare.
 5. Ta fram gamla tidningar klipp och gör collage, kanske med kläder eller miljöer som gör dig inspirerad.
 6.  Boka in saker med vänner, bio, biljard, en söndagsmiddag eller kanske en spännande dans eller sång kurs. Det är lätt att stänga in sig i novembermörkret men lovar er ni kommer må bättre av att träffa era vänner.
 7. Skriv ner saker som får er att må bra, bestäm sedan att ni varje vecka måste göra minst 2 av sakerna.
 8. Glöm inte bort att ni har makten i era händer över ert eget liv. Mår ni dåligt analysera tillvaron och försök hitta små enkla lösningar.
 9. Bestäm er för att bara umgås med människor som ni får lika mycket energi av som ni ger. Rensa bort alla energitjuvar.
 10. Välj bort alla tidningar, tv-program, böcker eller andra medier som drar ner er genom alla eländiga nyheter. När ljuset kommer tillbaka och ni mår bättre då orkar ni ta in allt sådant, inte nu. Vi påverkas betydligt mer än vad vi tror.
 11.  Umgås med människor inte bara genom sociala medier. I november behöver vi mer personlig närhet än vanligt. Utbyte av energi och glädje.
 12.  Krama alla ni känner, skapar samhörighet och ger värme.

Glöm inte bort att inom ett par veckor, förändras tillvaron och ljuset kommer tillbaka.  Genom den vita snön och julens värme.

Imorgon bitti flyr jag och Viking till värmen på Kanarieöarna i Puerto Rico. Känns underbart med sol värme, vila och sand mellan tårna <3

image(24)OfferID597_Noimage1_5902

Ha nu en underbar helg!

Så skickar jag all min värme till er för att lysa upp höstmörkret.

 

Please follow and like us:

4 tankar på “12 enkla tips för att må bättre i novembermörkret

 1. Hej! Måste bara säga att jag gillar dina texter starkt! Du är så klok och jag är så glad att du delar med dig! Tack!

 2. Hej Greta! Håller med föregående, dina texter är verkligen personliga och ärliga. Du verkar lugn och trygg i dig själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.