juni 18, 2024

Viralgranska din dejt

Det är tyst och stilla i huset, mitt emot släcks fönstren ner ett efter ett som en befallning att nu är det dags att sova. Här i soffan inrullad i en filt med datorn i knät är det varmt och skönt, men utanför gnistrar kylan och bildar kristaller på fönsterblecken. Flyttade hit för en vecka sedan och nu börjar det äntligen kännas som ett hem. Trivs bra här i Fredhäll en speciell atmosfär som får mig att må bra.

Veckan har mest innehållit pyssel i det nya hemmet. Har också skapat en årsplan för Gretas Värld 2016. En hel del radiolyssnande har det också blivit och skapande av radiomaterial till min utbildning. Att göra radioreportage är kärlek vid första ögonkastet riktigt kul, helt klart min grej.

Idag hade vi besök av Jack Werner, journalisten som är en av grundarna till Viralgranskaren. Spännande och intressant föredrag om hur vi måste lära oss att vara mer källkritiska när vi delar saker i sociala medier. Många gånger när en artikel eller video sveper förbi i flödet med ämnen som berör oss så tar vi förgivet att det som skrivs och sägs är sant. Utan någon form av tanke eller granskning om så är fallet. Otroligt lätt att få en felaktig bild av saker och ting eller att sprida falska rykten. Vi får inte missa vikten i att använda ett granskande öga.

Efter föreläsningen funderade jag på hur jag själv granskar saker på nätet. En av de saker som dök först upp i mitt huvud är hur spännande det är att applicera grunderna i viralgranskaren även i sin nätdejting.

När vi nätdejtar hur vet vi att det vi möts av stämmer?

Informationen, bilderna vi ser och personen vi talar med.  Hur kan man veta vem någon är som man aldrig träffat på riktigt?

Sanningen är att det kan vi naturligtvis inte veta. Men om vi lär oss att viralgranska dem vi möter, utan att verka som ett psykfall eller en stalker så kan vi få fram mycket information som vi kan använda oss av i vår vidare dating. I alla fall i startfasen, när vi väl träffats är det nog sundast att lära känna personen öga mot öga inte via nätet.

Grundprincipen när du granskar är enkel. Var kritisk mot allt du läser och kollar på. Även pålitliga källor kan ha fel och det finns gott om människor som vill luras på nätet.

 Hur tillämpar vi viralgranskaren i nätdejting?

Vare sig du använder Tinder, Badoo, Match, Happy Pancake, Happn eller någon annan sida följ punkterna nedan.

  1. Gå in på hens profil
  2. Ser det ut att vara en riktig person eller finns det en möjlighet att det är en fejkprofil?
  3. Hur fyllig är informationen? Kan du hitta samma info när du googlar hen?
  4. Har personen en profilbild med ett ansikte på? I Google chrome kan du högerklicka på bilden och söka på nätet efter den. Ibland stjäl fejkanvändare foton från nätet.
  5.  Du kan också fråga din kompis om hen känner personen.
  6. Läs igenom hela profilen. Finns det några uppgifter som du kan söka på nätet efter så gör det. Ställ frågor till din nätdejt om du undrar något.
  7. Om du fortfarande inte är övertygad och känner dig orolig avbryt chattandet.

Om du känner dig trygg med en person, träffa han eller henne snabbt över en öl eller en kaffe. Då får du tidigt en tydligare bild av personen som via nätet kanske ser annorlunda ut. Att granska någon innan man träffas eller efter första dejten är nog rätt vanligt idag. I alla fall att söka på personens namn via sociala medier. Där kan man få en rätt bra bild av en person innan man träffas. Jag skriver inte detta inlägg för att skrämma er singlar eller för att jag vill att ni ska bli tokiga grävare utan för att jag tycker att det kan vara viktigt att tänka på vid nätdejting. Dessutom är det väldigt spännande hur mycket information man faktiskt kan få fram.

Naturligtvis kan det finnas risker i att börja granska den man dejtar. Att man blir paranoid eller att man inte ger personen en chans bara pga. något man läst på nätet. Gillar man någon och personen verkar ha en äkta profil så ska man fokusera mer på att lära känna personen i det personliga mötet inte via nätet för då är det viktigt att sätta på sig de objektiva glasögonen som ser saker från två sidor.

Vad tror ni, ska vi skaffa ett par viralglasögon nästa gång vi besöker en dating sida?

Nu är det dags för mig att sova börjar bli galet trött.

Ha en underbar vecka kära följare

<3<3<3

celebrity-marilyn-monroe-sayings-quotes-about-girls

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.