april 23, 2024

Varning för självhjälpsböcker

Vi strävar alla efter att lära känna oss själva bättre.  För att hitta förklaringar i vårt beteende och i vår längtan efter ett lyckligt liv.

 I vårt sökande letar vi i böcker hos vänner i tidningar eller kanske i filmer. Vissa gånger söker vi mer än någonsin.  De tillfällena är oftast då vi är som svagast och då vi behöver svaren som mest. I de situationerna är det otroligt viktigt att inte glömma bort vem vi är. Vi kan aldrig förlita oss på att en bok eller vän har det rätta svaret på varför vi är och mår som vi gör. Ingen människa fungerar lika och generaliseringen i många självhjälpsböcker är ett faktum. Först och främst måste vi förstå oss själva genom att reflektera över vår bakgrund, och händelser i livet som format oss till dem vi är. Det är först när vi är trygga i det som vi med ett bredare perspektiv, kan grotta in oss i olika former av självhjälpsböcker.  Då kan vi slutligen pussla ihop de olika delarna som tillsammans ger en bild av hur vi fungerar och hur vi ska uppnå lycka. Jag säger inte att det är fel på alla självhjälpsböcker och att det är båg. Utan det jag menar är att vi måste vara starka när vi läser dem, så att de inte styr vårt liv och vårt sätt att hantera oss själva och andra. Självklart så är det inte oftast så att människor som känner sig välmående och lyckliga väljer att läsa just dessa böcker. Utan mer än ofta människor som just då har en svacka eller en situation i livet där de känner sig ofullständiga och olyckliga. Där de genom böckerna önskar finna svaren i varför de mår som de gör. Jag har själv läst många utav dessa böcker genom åren. Vissa har hjälpt mig att förstå mig själv och andra.  Men de är först när jag valt att läsa flera böcker, med olika perspektiv i samma ämne och samtidigt inte låtit dem styra mig som de verkligen stärkt och förändrat mitt liv positivt.

Idag kan du hitta böcker med svaren på allt.  Hur blir du den perfekta mannen?  Så här fungerar kvinnan. Hitta vägen till lycka och framgång. Titlarna är många och i varje bokhandel står det långa rader av dessa böcker. Ofta är böckerna spännande och de fångar i alla fall min uppmärksamhet. Men när jag öppnar en pärm, där det står nästan som i punktform så här blir du lycklig. Eller där rubriken lyder, Så här fungerar mannen. Hur når du till kvinnan? Väcker det min skeptis, allt går ej att generalisera. Det finns inte en väg till lycka och framgång. Det går inte att beskriva alla män och kvinnor i punktform.  Inget är svart eller vitt. Vi är alla olika, skapade av våra livserfarenheter och utav de miljöer och omständigheter vi befunnit eller befinner oss i. Har vi den tanken med oss och alltid utgår från den grunden, kan vi lära oss av böckerna och dess teorier. Du kan aldrig hitta svaret endast genom böcker utan måste även söka svaret i dig själv. Just du kanske inte fungerar som alla andra i vissa sammanhang, och det är inget att skämmas för. Ingen bok kan ändra dig helt. Det kan vi endast göra själva.  Självhjälp för mig betyder att lära känna sig själv genom att söka svaret först i sig själv och sedan få input från sin omgivning samt genom böcker.

Sitter på trappan i solen bakom prästgården och passar på att ta in de sista trevande solstrålande. Har precis kommit upp från ett svalkande dopp i den lilla sjön nedanför. Att simma i ett spegelblankt vatten medan solen sakta går ner i horisonten. Med utsikt över de gyllengula havreåkrarna, får mig att aldrig vilja kliva upp ur sjön. Vill inte att sommaren ska ta slut, vill ha det så här för alltid. Men försöker släppa den tanken och njuta av tillståndet där och då. Har haft en skön avslappnad dag tillsammans med min vän Carin som kom hit i onsdags. Kul med lite nytt sällskap då Pär åkte till Småland i måndags. Och jag varit själv på dagarna sedan dess. Under dagen har jag och Carin njutit av solen druckit kaffe. Lyssnat på intressanta sommarpratare och hinkat i oss kaffe. Med andra ord en riktigt skön fredag. Nu har mamma kommit hem från en resa och vi ska tillsammans äta middag i kvällssolen.

 

Här kommer lite bilder från veckan.

Den spegelblanka sjön där jag precis tagit en simtur.

image-94

Igår åkte jag och Carin på en liten utflykt till Strömbacka. Vi fikade ekologiskt och besökte en vacker gammal träkyrka.image-96

image-97

 

Nu måste jag avsluta.

Ha en underbar helg!!!

 

 

Please follow and like us:

En tanke på “Varning för självhjälpsböcker

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.