juli 16, 2024

Rädda din relation genom en årlig besiktning

Söndagströttheten ligger som ett tyngre moln över mig där jag promenerar mot Pom och Flora för att möta upp min tvillingsyster och min kompis Johanna för en brunch. För att försöka pigga upp det gråa regnvädret har jag klätt mig i en illröd blommig klänning och en senapsgul pälsjacka. Fäller upp det svarta paraplyet och stoppar i de vita hörlurarna. Plockar fram telefonen och knäpper på Benjamin Ingrossos nya cover på Lionel Richie låt ”All Night long” Det är underbart vad enkelt det är att påverka sinnet genom färg och musik. Älskar denna låt, vill bara dansa och glömma bort alla måsten. Bara få vara själv och studsa runt i de stora vattenpölarna. Låta paraplyet lyfta mig från marken och sväva dansande över staden. Jag måste bli modigare, strunta i vad andra tänker om mig ifall jag skulle gå bananas och ryckas med helt i musiken. Får bli en annan dag jag lovar 🙂

Låt oss prata om rädslor

När jag går där hinner jag också tänka på dagens blogginlägg. Idag vill jag prata med er om rädslor, osäkerhet och om hur vi lätt glömmer bort att vårda våra relationer. När jag varit singel i långa perioder har jag funderat mycket på varför så många omkring mig separerar. När jag själv varit i längre relationer och det har tagit slut har jag spenderat timmar med att skriva och fundera över vad som gått fel. Jag har suttit i dagar och läst böcker om relationer och gått ett antal gånger i terapi. Men alltid när det varit försent. Sedan har jag ägnat massor av tid på att fundera över om jag hade kunnat göra något annorlunda. Om vi hade kunnat få relationen att hålla.

Tappa varandra i en relation

En återkommande lärdom, både i mina egna uppbrutna relationer och i parrelationer som tagit slut där jag lyssnat och stöttat de som separerat är att man har tappat varandra. De inre gps inställningen har blivit fel så parterna har åkt åt två håll. Man har inte stannat utan bara kört vidare man har glömt att se den andra. Desto längre man hamnat från varandra ju svårare har det varit att vända om och gå i samma riktning. Nu när jag är i en relation igen som är rätt ny eller vi har setts i sju månader så börjar min oros klocka att ticka. För jag blir livrädd när jag blir förtjust på riktigt, när jag kommer någon nära. Tanken på att bli sviken eller på att kommunikationen inte ska fungera kan i vissa dagar ta över mig och då drar jag mig undan. Men vi har pratat mycket om det, han lyssnar och visar att han vill veta vad jag tänker och då kan vi prata om det. Kommunikationen som är det svåraste men också viktigaste i parrelationer behöver man öva på. Blir man lyssnad på och respekterad blir det enklare att våga prata och säga vad man känner. Varför man beter sig som man gör. Jag vill testa något nytt jag inte gjort tidigare nämligen att gå i parbesiktning, det tror jag är en bra investering.

Hur ofta besiktigar ni er relation?

Under de senaste åren har det blivit mer populärt att gå i parterapi i förebyggande syfte. Att ta in hjälp och gå till en expert visar på att du tar din relation på allvar, det är inte längre förknippat med skam. På många av våra arbetsplatser får vi gå på årliga hälsoundersökningar. (hälsobesiktningar). Vi besiktigar bilen en gång om året. Många av oss går i terapi för att må bättre själva. Men hur många av oss besiktigar våra relationer? Jag tycker det låter lysande att parbesiktning blir allt vanligare. För varför ska vi gå i parterapi när allt redan är försent. Tyvärr enligt statistik är det oftast när allt varit riktigt dåligt en längre tid som vi ber om hjälp av en psykolog eller familjerådgivningen. Jag lyssnade på ett gammalt avsnitt från SR programserie Kropp & Själ från 2016 häromdagen där de pratar om just ämnet parbesiktning. Väldigt intressant program som fortfarande är väldigt aktuellt.

Kropp & Själ P1

Gäster i studion i programmet är Eva Berlander parterapeut, Kalle Norwald sexolog på Södersjukhuset och Emma Engdahl, fil doctor och docent vid Göteborgsuniversitet och författare till boken Depressiv kärlek.

Rekommenderar er att lyssna Programmet finns i länken nedan.

https://podtail.com/sv/podcast/kropp-och-sjal-i-p1/parbesiktning/

Relationer kan räddas i tid

Tänk er att gå en gång om året på besiktning då hinner många relationen räddas i tid. Man kan gå även när allt känns bra. Det handlar om att båda får svara på ett antal frågor, sedan jämför terapeuten svaren och genom det ser paret om det är något de behöver bli bättre på. Genom att paren pratar igenom sin relation och bådas bild av den går det att förebygga en slentrianrelation. Det går också att reda ut saker i tid. Parbesiktning skiljer sig från parterapi. I en parbesiktning identifierar man vad som potentiellt i framtiden skulle kunna bli ett problem. Därefter får man lära sig relationsverktyg för att hantera de svårigheter som kan uppstå. Svårigheter som annars kan tära på en relation och få den att ta slut.

Vi får inte glömma att vi oftast lever vi i våra egna bubblor. Det är en sak att känna sig själv och sina egna tankar och funderingar, men att veta vad ens partner tänker och vill kan vara omöjligt ifall man inte pratar.  Relationer är det viktigaste vi har för ett meningsfullt liv. Så om det är någonstans vi ska lägga våra pengar, vår tid och vår kraft så är det i dem.

I helgen flyttar vi in i vårt drömhus

Nu längtar jag till på fredag för då ska jag och Cykelmannen (Mathias) få nycklarna till vårt lilla drömhus. Ett hus som vi ska hyra på långtid. Vi ska testa bo ihop för det har vi inte gjort hittills;) Det blir också en mjukstart där hans barn kan få lära känna mig bättre. Vi kommer i alla fall bo där varannan vecka, så får vi se om jag är där en hel del själv när han har barnen och de ska gå i skolan. Har drömt så länge om att få ha en trädgård att odla i. Att ha en plats att vara på där det är lugn och ro. Huset ligger så fint omgivet av mälarens vatten. En rar trädgård, ett underbart växthus, öppenspis, en liten bastu, en verkstad samt ett gästhus. DRÖMMEN <3 Äntligen har jag min egen skrivoas som jag tjatat så länge på. Tänk er att sitta på verandan i vårsolen med en kopp kaffe höra fågelsången, tystnaden och få skriva. Får rysningar så mysigt. I nästa blogginlägg lovar jag att ni ska få se lite bilder från huset.

Eagles

Nu börjar klockan bli mycket och jag har inte ätit middag, så jag ska äta chevre sallad och titta på de tre nya avsnitten av SVT nya serie Eagles. Väldigt bra serie, min lillasyster Emelie har jobbat som maskörassistent under hela inspelningen. Hon har stylat och sminkat skådespelarna. Så grym hon är känner mig stolt. Har ni inte sett den gör det.

Länk till serien finns nedan

https://www.svtplay.se/eagles

Vill avsluta med några ord

Vill du prata om din relation? Är du singel och vill prata om singellivet? Eller har du andra frågor? Då är det bara att du skickar ett meddelande i bloggen. Jag pratar gärna, lyssnar gärna och kommer med råd ifall du behöver.

Tack för att du är du & Tack för att du läser!

Avslutningsvis lite bilder från månaden som gått

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.