juni 18, 2024

När sex och jakten på den rätta tar över

Att fylla ditt inre med trygghet och stabilitet behöver du göra på egen hand inte försöka fylla tomrummet med att ständigt vara på jakt för att du är livrädd för att vara ensam. När du kan älska ditt eget sällskap och är trygg i det blir det enklare att hitta långvariga relationer.

22 Juni

Solens orangeröda strålar glänser över de gröna grantopparna. Den vita kyrkan speglas dubbelt i Ljusnans glittrande vatten. Luften är ren, klar och ljummen. Tystnaden slår mot mig och jag känner hur lätt det är att andas. Ögonen fylls av tårar går inte att hålla emot, jag blir stående länge och kan inte sluta titta. Förundras över hur vackert det är att se ljuset dansa ner över bergen mot det glittrande vattnet, känna doften av nyklipptgräs och av sommarens alla blomster. Hela kroppen fylls av en värme det är som att hjärnan sänder ut en dopaminkick som ett tack för att jag stannar upp och varvar ner. Vi kom till Järvsö redan i onsdags för att fira midsommar med Ida, Erik och deras vänner. Det blev en underbar midsommar och några väldigt roliga dagar. Där jag har kunnat koppla bort alla måsten. Vi har badat, skrattat, täljt, åkt på utflykt. Det har känts som ett fyradagars ungdomsläger sådant som jag ofta var på som liten.

Utsikten 🌟

Två dagar på Järvsöbaden

Igår åkte Mathias och barnen tillbaka till Sthlm jag skulle också ha följt med men ville verkligen inte åka tillbaka, så jag tog in på fina Järvsöbaden för två dagar helt för mig själv. På dagarna har jag jobbat härifrån. Jag har badat i den härliga polen, tagit långa promenader och äntligen har jag fått vara i mitt eget huvud. Något jag verkligen behövde då jag har varit omgiven av folk 24/7 i veckor så var riktigt mentalt trött.

Under helgen har vi hunnit umgås och samtalat en hel del vi som bodde tillsammans. Ett av de självklara ämnena var naturligtvis relationer något som alltid diskuteras. Det blir nästan alltid intressanta och spännande diskussioner kring det som aldrig tycks ta slut.  Det blev en hel del prat om dejting för de som var singlar och också om tidigare erfarenheter kring jakten på en partner och hur lätt det är att hamna fel bara för att man inte vill vara själv.

Fina Järvsöbaden

Hållbarare relationen när grundtryggheten finns

Vi behöver alla en grundtrygghet i oss själva, med oss själva för att vi lättare ska kunna få stabila och långvariga relationer. I en tid då allt handlar om att leta nya kickar och en tid då vi allt för sällan får stanna upp så kan det lätt bli att många hamnar i en ond spiral av den ständiga jakten som aldrig avtar, trots att man har relationer så tar den ständiga rädslan att förlora den man är tillsammans med över. För många tar den över så mycket att den kan förstöra relationen då ett avstånd skapas. mellan de båda parterna. Under många år levde jag i denna destruktiva spiral.

Jag vågade inte vara ensam på många år

Vi hade skrikit på varandra i veckor jag hade flytt bort på jobbresor och när jag kom hem stängde jag av helt för att jag var så känslomässigt trött. Besvikelsen att vi växte ifrån varandra efter sex år tillsammans höll på att äta upp mig inifrån. Jag hade aldrig bott själv, inte skapat en egen umgängeskrets under de åren jag bott i Sthlm allt var igenom honom. Under åren jag varit i Sthlm så hade allt handlat om oss som ett vi. Jag var livrädd för att vara själv, livrädd för att behöva spendera tid med mig själv. Totalt vettskrämd av tanken på att bo själv, att inte ha en partner att prata med allt om. Att bli singel, vem skulle jag vara utan en partner. Skulle jag plötsligt börja dejta, ragga upp någon ny, kyssa någon ny, ha sex med någon annan. Nej, nej ja ville inte men jag visst att det skulle bli så. Innerst inne hade jag känt det länge att jag inte var lycklig med den relation vi hade då. Jag ville komma vidare, skapa en familj, förlova mig, gifta mig jag var redo för allt för ett år sedan. Det var inte han, han ville att vi skulle vänta inte ha bråttom, vi hade ju det så bra redan tyckte han.

Under separationen blev jag uppvaktad

Under tiden vi separerade åkte jag på en jobbturné tillsammans med Melodifestivalen. Under sju veckor reste vi runt över hela Sverige. I mitt team blev jag nära vän med en väldigt rolig kille från Piteå. Vi hade så roligt tillsammans tills en kväll då han plötsligt sa att han var kär i mig. Jag minns att jag blev rasande och skrek på honom att lämna mig ifred. Att han visste om hur jobbigt jag hade det hemma och att jag höll på att separera. Jag kände mig kränkt och arg att han inte visade respekt för att jag var väldigt skör då.

Veckorna gick och jag och min kille separerade

För första gången i mitt 25 åriga liv skulle jag nu bo ensam. Jag flyttade ut in till min lilla 1a som jag hyrde på Rörstrandsgatan. Jag minns särskilt första kvällen hur jag satt i vardagsrummet och pratade med mamma i telefonen, jag storgrät och hon tröstade mig. Under tiden jag pratade blev det plötsligt svårt att andas.  Rummet fylldes av en tjock vit rök. Jag reste på mig från soffan och såg med fasa hur den lilla träbyrån i hallen stod i lågor. Jag skrek slängde ifrån mig telefonen och fyllde i panik en hink med vatten som jag hällde över byrån. Som tur var slocknade elden. Elden hade startat då jag råkat lägga en tröja över ett tänt värmeljus när mobilen ringde. Efter det satt jag bara och stirrade rakt ut i luften länge. Paniken av tanken på att vara helt själv fullkomligt tog över mig. Jag grät hela kvällen och hela natten.

Han slutade inte uppvakta

Killen som jag lärt känna under turnéjobbet slutade inte att höra av sig. Varje dag skickade han sms och frågade hur jag mådde och om jag behövde prata. Han hängde presenter på dörren när jag inte svarade, choklad och nyplockade blommor. Eftersom jag mådde så dåligt så försökte jag hålla mig borta och inte ha så mycket kontakt. Men samtidigt blev jag glad att ha någon som brydde sig. Vi började att umgås och efter några månader blev vi ett par. Såhär i efterhand inser jag hur dåligt detta var för min läkningsprocess och för min möjlighet att kunna lära mig klara mig själv. Jag blev kär i honom men hade väldigt svårt att släppa in honom helt.

Efter två år dumpade han mig

Vi var tillsammans i två år sedan dumpade han mig. Jag minns det telefonsamtalet väl.  Jag var uppe i Hälsingland och han betedde sig så konstigt så jag frågade honom vad det var. Han svarade att han var olyckligt kär i mig och att han lämnade mig därför att han inte tyckte att det gick att komma mig nära. Jag hade precis blivit trygg i vår relation vi skulle flytta ihop. Min pappa hade hastigt gått bort fyra veckor innan och min kille hade varit mitt viktigaste stöd. Så att han nu lämnade mig blev en mardröms smäll. Trodde inte att det var möjligt att må så dåligt. All sorg från mitt tidigare uppbrott från min långa relation kom ikapp mig och sorgen från min pappas bortgång fullkomligt slet sönder mig. Orkade inte göra någonting världen blev helt svart. Efter vår separation gjorde jag allt för att få tillbaka honom. Jag uppvaktade honom som han hade uppvaktat mig. Jag skrev långa brev och lämnade på hans jobb. Men han hade bestämt sig och såret efter vårt uppbrott blev väldigt djupt. Min tillit till killar var helt borta. Känslan att bli lämnad och rädslan för det följde med mig länge efteråt.

Tänk om jag hade förstått vikten i att kunna vara ensam

Det tog mig många år att förstå hur rädd jag var för att bli lämnad hur otrygg jag var i mig själv, då jag aldrig tagit mig tiden att bli trygg och trivas i mitt eget sällskap. Efter vår separation gick jag in och ut i relationer och dejting konstant tills en dag då jag bestämde mig för att göra tvärtom. Under en lång period träffade jag ingen jag spenderade mycket tid själv med mina vänner och med min familj. Jag bodde själv, tog alla beslut själv. Sakta öppnade jag upp mitt inre för att våga möta någon på riktigt. Jag accepterade att vara singel skämdes inte för det och framför allt jag började tycka bättre om mig själv.

Sommaren är räddad

Vet ni sommaren är räddad, vi hyr en fin hälsingegård bredvid Ida & Erik i 3 månader. Underbart att få vara här i Järsvö en längre period. Nu har det gått en vecka sedan jag skrev detta inlägg men jag publicerar det först nu då jag inte hunnit bli klar med det. 🙂 Jag har fått semester och vi har åkt till huset. Kommer få en behövlig vila här. Hoppas att du har det bra och att du också får en fin sommar där du kan få vila och komma bort från oro och stress. Känner du igen dig i det jag skriver & vill du dela dina tankar så skriv gärna till mig. Ni är så många som skriver fina mail och kommentarer där ni delar med er av era erfarenheter och det betyder så mycket för mig.

Tack för att du läser vi hörs snart igen! Stor kram. Här kommer lite bilder från midsommar.

Jag i midsommardräkt
Tvillingarna tvilling
Du & jag syster du och jag
Älvdans under magisk kvällshimmel
Våra vänner som bor grannar
Kvällssol
Midsommarstången ska resas
Sommartårta <3
Ida & Siv❤
Utflykt till Avholmaberget
Ida. Willhelm och Linnea
Erik lär ut hur man täljer
Hungriga kossor älskar rönnbärsblad
Natthäng
Huset vi hyr
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.