april 23, 2024

KBT övningen botar oro hjälper dig i kärleken

Djurgårdsbåtens ljudsignal ekar över det klara öppna vattnet. Stadshusets tre kronor gnistrar ståtligt ikapp med solens strålar. Kontrasterna mot den klarblå himlen är vackert. Sitter på en skogsgrön något sliten träbänk på toppen av Mariaberget och ser ut över Stockholm. Då och då stannar en turist till för att ta den perfekta selfien med den härliga utsikten bakom. Annars är jag helt själv. Behagligt och frigörande att sitta här och skriva. Ni vet att jag berättade i förra inlägget att jag började återhämta mig efter att ha varit rejält dålig länge. Med en kokande hjärna och kristaller som gjort mig sjösjuk i veckor. Fick en ny släng av kristallerna när det precis försvunnit fy vad jag hatar att det snurrar konstant. Men fick en ny behandling av min underbara vän Carin som är sjukutbildad så nu har jag faktiskt haft flera dagar där jag börjar känna mig normal igen. Otroligt stark känsla när glädjen och motivationen kommer tillbaka pga. att kroppen börjar återhämta sig.

Har saknat friska Greta som älskar allt omkring sig. Som älskar att omge sig av mycket folk, testa nya äventyr och nya erfarenheter. Inte mitt sjuka jag där jag varit så trött i kroppen och hjärnan att jag inte har tyckt att något varit speciellt roligt. Där jag gått runt med panikångest och en konstant gnagande oro. På tal om oro så tänkte jag prata om just det i detta inlägg. Har börjat gå i samtalsterapi hos en duktig och rar terapeut som ska hjälpa mig råda bot på min oro. Anledningen till att jag väljer att berätta det här och prata om det är därför att jag tror att det är många som lider av samma sak och kanske kan ni precis som jag få hjälp. Alla människor ägnar sig åt att oroa sig ibland, men för vissa som för mig blir oron så intensiv och tar så mycket tid att det faktiskt blir ett problem. Om du känner igen dig i det så tänkte jag ge dig lite råd och övningar som jag fick i mitt förra terapi samtal, övningar som faktiskt redan har hjälpt mig. Det gäller att försöka hitta strategier som får oron att minska och inte kännas så skrämmande. När man oroar sig tänker man tankar tyst i sitt eget huvud på skrämmande och obehagliga saker. Oftast handlar tankarna om saker som kommer att ske i framtiden. Det är Tänk om tankarna jag pratar om något som jag skrivit ett inlägg om tidigare här i bloggen men den gången handlade det om våra tankemonster och inte lika mycket om oron i sin helhet.

Tankarna kan handla om det mesta exempel:

”Tänk om min partner ljuger för mig”

”Tänk om jag blir av med jobbet”

”Tänk om jag bär på cancer utan att veta om det”

”Tänk om det händer något hemskt snart”

”Tänk om han eller hon blir kär i någon annan”

Som ni ser på exemplen handlar tankarna om framtiden. Orostankar är vår hjärnas försök att hantera hotfulla saker som skulle kunna hända i framtiden. Våra orostankar brukar vara uttryckta i ord och inte lika ofta i bilder. Det kan kännas som att vi har en röst i oss hela tiden som mal Tänk om … Tänk om.. Det kan vara svårt att vara medveten själv om vilka tankar som flyger genom våra huvuden eftersom att det oftast är så mycket som sker runt omkring oss som distraherar. Men vår inre röst är alltid där. Det viktiga för att råda bot mot svår oro är att lära känna sin egen. Se sina mönster. Hur brukar det starta när en tanke flyger genom huvudet och plötsligt har tusen till tankar susat fram och paniken kommer. För de allra flesta blir det en orosspiral. Tankarna går inte att stoppa och i takt med att de ökar och blir fler blir obehaget värre. Jag har alltid varit en orolig person men inte på det nivån jag är nu. Detta av naturliga förklaringar som att jag varit sjuk och att det skett otäcka saker omkring mig som fått oron att öka. Oron brukar starta på det sättet för de flesta av oss via så kallade triggers en tanke, känsla eller en händelse. Det kan vara svårt att se direkt var oron startar oftast är vi inte medvetna om det själva. Därför är det viktigt att försöka se hur allt börjar skriva ner det. Vad som hände, vart du befann dig, och hur det kändes då kan det vara lättare att förstå vad som utlöste oron.

För de flesta människor startar oron som ett försök att bli av med ångest och spänningar. De orostankar vi har kan faktiskt få de obehagliga känslorna att minska, tyvärr är det en kortvarig lindring. Orostankarna leder direkt till mer oro vilket gör att de obehagliga känslorna blir starkare. Varför vi oroar oss är ett försök att kontrollera obehagliga och skrämmande situationer. Och till viss del kan det hjälpa oss att kunna hantera vissa situationer bättre därför att vi tränats på att förbereda oss mentalt. Men till största del hjälper det oss inte utan gör tillvaron mer komplicerad. Trots att jag ser mig själv som en rätt modig person som utsätter mig själv för allt möjligt så hindrar oron mig från att göra vissa saker. Särskilt när den är som värst som nu. Då allt skrämmer mig. Man försvårar för sig själv när man låter oron ta över. Allt och alla påverkas av att jag oroar mig. Mina relationer blir lidande, mitt arbete blir lidande och min vardag blir sämre. Därför känns de så skönt och befriande att få gå i samtal och göra oros övningar som underlättar för mig. Tänkte avsluta med att dela med mig av en av de KBT övningar som jag gör som daglig rutin nu. En övning som redan visat på resultat och som kanske kan hjälpa dig ifall du känner igen dig i det jag skriver.

Övning – Orosstunden (Text övningen nedan har jag fått från min teraput)

Många som oroar brukar också vara rädda för att själva oron ska vara farlig.
Exempel.
− oron kan göra mig galen
− oron kan skada min hjärna
− oron kommer att bli värre och värre ända tills att jag inte står ut
Genom den här övningen kan du undersöka om dina tankar om att oron kan vara farlig verkligen stämmer.

Bestäm en 10 minuter upp till 30 minuter varje dag som du bara ska ägna åt oro. Hitta en tid och en plats där du inte blir störd. Om du känner oro vid tidigare tillfälle försök skjuta upp tankarna till orostunden. När tiden så kommer sätt dig och skriv ned alla tankar som flyger genom ditt huvud på ett papper. Ta den specifika tiden att enbart oroa dig på. Försök göra övningen vare dag. Tillslut kommer du märka att det blir svårare och svårare att hitta saker att oroa sig för under orosstunderna. Under resten av dygnet minskar oron. Plötslig kan du känna att det går att kontrollera oron. Om man tränar på att skjuta upp den så fungerar det ju faktiskt att kontrollera den.

Hoppas att denna övning även kan hjälpa dig ifall du också har besvär av dina tankar.

Nu ska jag sluta blogga och sätta mig på balkongen och äta glass

Förstår ni att sommaren är här helt underbart.

Stor kram till er alla

Avslutar med lite bilder från veckorna som gått sedan senaste inlägget

Här har ni henne världens bästa Carin som hjälpte mig bli bättre från mina kristaller. Guld värd är hon <3

För två veckor sedan var jag på resa med Herr Norrläning till ett riktigt paradis Lofoten. Fullkomligt magiskt att sova i denna lauvo med värmekamin och tältsängar. Riktig lyxcamping. Harmoni och återhämtning för själen. Vi var ute flera nätter och reste över nästan hela Lofoten. 

Utsikten från tältet med midnattssolen stekande röd mitt i natten

Kaffe när det smakar som godast.

Kolla denna paradisstrand wow

Grönskande dalar turkost vatten och snälla får betandes kring vårt tält. 

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.