maj 27, 2024

Våra relationer stärks när världen rasar

Allt är inte mörkt- Vad gör egentligen kriser med våra relationer?

Det är vår i luften, 10 grader varmt och överallt börjar grönskan långsamt spira. Sitter på en sten i skogen och lyssnar på fåglarna. Andas och försöker att få ner pulsen, i början är det svårt då mina tankar håller på att få mitt huvud att explodera. Det är som att jag fyllt på med så många under de senaste veckorna att det inte går att hantera dem längre. Jag och Mathias började att promenera tillsammans med jag bad honom att få gå lite själv. När man varit på varandra i flera veckor 24/7 så är det viktigt att få landa i sig själv för får man inte det så kokar allt lätt över. Det är värdefullt att vi kan prata om det här för annars hade det kunnat bli en slitning i vår relation.

Att se varandras behov är extra viktigt nu

Vi har alla olika behov och när vi lever tillsammans med någon så behöver vi se till varandras behov särskilt under tider av kris. Att visa respekt och förståelse stärker relationen. Det är svårt att veta vart jag ska börja detta inlägg. De senaste veckorna flyter ihop till en enda gröt. Jag har försökt att ta en dag i taget. Jag har lyssnat inåt och pratat i timmar i telefonen med familjen och hemma har jag pratat med Mathias. Att samtala har fått mig lugnare och jag är säker på att det är vad de flesta av oss behöver just nu. Få prata om allt som sker i världen. Vi är med om en enormt stor historisk händelse. Allt har förändrats på endast ett par veckor.

Att befinna sig mitt i krisen

Jag har verkligen varit mitt i krisen pga. mitt jobbuppdrag för Best Western hotels and resort där mitt uppdrag de senaste veckorna har handlat om att hjälpa till med krisinformation till våra 160 hotell. Att jobba för en av Sveriges största hotellkedjor i en bransch som har drabbats extremt hårt av krisen har varit värdefullt för mig. Att kunna få stötta alla fantastiskt drivna människor vars livsdrömmar har skapat unika hotell över hela vårt land. De är privatdrivna hotell som nu får kämpa hårt för sin överlevnad. Mina kollegor har blivit permitterade och gått ner i arbetstid. Då jag är konsult sades mitt uppdrag upp tyvärr. Men de sista fyra veckorna har jag jobbat heltid åt att stötta alla människor som nu gör allt för att få sina hotell att överleva. Att få hjälpa till och göra något för alla dessa entreprenörer har varit värdefullt. I denna surrealistiska tid ser jag så mycket kärlek och så otroligt mycket styrka och gemenskap. Vi kommer alla ur våra skal och plötsligt ser vi vad det egentligen är som är viktigt i tillvaron.  Att ta hand om varandra och hjälpas åt, att få vårt samhälle på fötterna igen. Den här tiden har gett mig styrka och jag vet att många med mig känner likadant. Trots att jag är väldigt trött både psykiskt & fysiskt så har det gett mig kraft att få fokusera på att kunna stötta.

Det är lätt att glömma hur bra vi har det

Vi har det så bra i vårt land och det är extremt lätt att glömma bort men genom en kris så får vi fokusera på det som är viktigt. Alla våra relationer ställs på sin spets, plötsligt ska vi inte träffa våra kollegor längre endast digitalt, istället får vi skifta blicken till våra familjer och plötsligt får många av oss tid att umgås med varandra hemma. Till och med så mycket att det är lätt att gå varandra på nerverna haha men ändå. Du och jag går igenom det här tillsammans och därmed förstärks också våra tacksamhetskänslor och vår vördnad för allt som kanske du och jag har tagit för givet. Vi kommer alla att uppskatta saker så mycket när krisen har lagt sig. Varandra, vår frihet ute i samhället, våra arbetsplatser, våra drömmar om att få upptäcka världen. Att kunna få umgås med våra nära som har varit sjuka igen eller de som är riskgruppen.  När vi ser hur sårbara vi är förstärks också känslan av samhörighet och känslan av att vilja finnas här för dem vi bryr oss om.

Fokusera på saker som ger dig energi

Det är okej att känna sig liten när världen rasar att vissa dagar inte orka någonting. Det är ok att gråta, vara arg och låta känslorna komma och gå. Ingen av oss har varit med om detta innan så det är inte så konstigt om det tär på många av oss. Jag tror att det är viktigt att få känna allt. Men också att hitta platser och stunder att fokusera åt ett annat håll. För att allt ska få kännas som vanligt en liten stund. Nu när många av oss har mer tid än vi någonsin haft hemma, särskilt för de som sitter i karantän har vi möjlighet att fokusera på saker som ger oss energi.

Nedan lite tips på vad du kan göra<3

  • Passa på att vara kreativ, öppna fönstret och måla av himlen.
  • Skriv din första låttext låt alla känslor speglas i texten.
  • Skriv dagbok för då blir det tydligare hur du mår och vart du behöver lägga fokus.
  • Plantera frön med dina favoritblommor.
  •  Fotografera hemmet i konstiga vinklar.
  • Sluta inte träffa folk, fast gör det digitalt. Ta en digital spelkväll, en dejt via teams eller skype.
  • Ta tiden att prata med din partner om saker ni aldrig pratat om tidigare.
  • Välj att ha nyhetsdetox vissa dagar du behöver inte bli matat av allt elände hela tiden.
  • Sortera dina kläder i färgskalor
  • Gå en kurs digitalt som du alltid har velat göra eller lär dig att spela ett instrument.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag tänker på dig jag hoppas att du tar hand om dig och att du har det bra trots allt som sker.

Jag vill också skicka alla mina böner och tankar till dig som är sjuk eller till dig som har någon anhörig som är sjuk. Snart snart hoppas vi att allt detta är över. Men fram till dess ge dig själv en stor kram det behöver du. <3

Vårluften ger kraft
Vi behöver få vandra i ett blomsterhav dessa tider.
Sol på nosen hur underbart.
Dans bland blommor är endorfin höjande.
Att göra en lyxigare karantänpicknik förgyller en tid av oro.

Är kärleken blind?

För ett par veckor sedan var jag med i ett av mina favoritradioprogram Karlavagnen P4 och pratade om relationer och dejting. Temat var ”Är kärleken blind”? Programpresentationen löd. Just nu kan man se flera tv-serier som handlar om dejting. Realitysåpor ”Gifta vid första ögonkastet”, ”Dejta” och ”Flirty dancing ” hur var det för dig? Det blev ett spännande samtal med programledaren Sanna Lundell. Trevligt avsnitt att lyssna på såhär i karantän tider. Jag är med ca in i programmet.

Här kan ni lyssna https://sverigesradio.se/avsnitt/1456781

Kärleksdilemma

Jag fick frågan att vara med som relationsexpert/bloggare i tidningen Hem & hyra och svara på en av deras läsares dilemma. Se nedan. Vad hade ni gett för tips?

Dilemmat kan ni läsa här ovan.
Mitt svar.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.