april 23, 2024

Bli vän med din fiende tankemonstret

Vilken vacker dag. Tittar ut genom det soldränkta tågfönstret och känner ett välbefinnande sprida sig genom kroppen. Vilket land vi lever i så underbart, speciellt på våren. Idag vill jag ta upp ett ämne som jag jobbat med hela mitt vuxna relationsliv, och det är min relation till mitt tankemonster.

Tankemonstret kan vara ett sånt där fluffigt, energigivande och upptäckande moIMG_1025nster, som vill oss väl, så länge vi lär känna det, och accepterar att det finns. Men det tar ett tag att göra det, då listigheten är dess vanligaste kännetecken. Det rör sig tyst och lyckas ta sig in i sammanhang som ingen tidigare gjort. Monstret lär känna dig och vet därför när du är extra lättpåverkad, då slår det till, och viskar osanningar i ditt öra, som för dig blir sanna. Tricket är att upptäcka det lilla trollet i tid, och säga ifrån. Hur vet man då när den där otäcka krypande skräckkänslan som tar över, och får oss att känna att något är fel eller att något hemska kommer att hända är sant? Tankemonstret fungerar så att det tar sig in i människors liv och ger dem en otroligt bra fantasi. Det kan ses som en fin gåva, men inte i alla tillfällen, då man inte lärt sig att hantera det. Fantasin fungerar så att du tänker en tanke som från början, endast är en tanke och inte har någon relevans.

Tex. Tänk om han lämnar mig, Tänk om han inte är den han utger sig för att vara, Tänk ifall jag blir lurad. Den vanligaste varningsignalen är när alla dina tankar börjar med, tänk om.

Dessa tankar stannar inte där utan fantasin spinner gärna iväg och skapar en egen historia eller ett scenario, det är som att den skapar en film i huvudet, som slutar med att man blir lämnad och övergiven, eller lurad. Stoppar man inte filmen direkt utan av ren nyfikenhet låter den rulla till slutscenen. Så blir det som började att vara endast en tanke plötsligt en verklighet. Detta bara genom en tanke. För mig händer detta väldigt ofta, det beror på att jag är känslostyrd. Effekten av det kan vara att jag ibland under längre perioder, känner mig nere och mår riktigt konstigt, utan någon egentlig anledning. Om jag låter monstret ta över blir världen rätt skrämmande. Jag har dock lärt mig ett sätt att försöka hantera detta, och det är att läsa av monstret direkt när det närmar sig. Så fort jag känner mig illa till mods, misstänksam, arg eller ledsen ställer jag mig ett par frågor.

Hur stor är sannolikheten att känslan är sann?

Har något dykt upp som gör att jag inte kan lita på en person?

Vad är det värsta som kan hända?

Har jag sett eller hört något som bekräftar min misstänksamhet?

Genom att skriva ner ett antal frågeställningar och besvara dem, kan jag direkt se att i många av mina jobbiga känslor finns ingen sanning, det är fantasier som har skapat den obehagliga känslan i kroppen. När jag upptäcker det kan jag många gånger skratta åt vilken knäpp fantasi jag faktiskt har J Jag vet att många fler än jag får besök av tankemonstret då och då. När det sker försök att stanna upp skriv några frågeställningar till dig själv, besvara dem och se ifall känslan du har faktiskt enbart är något du har skapat genom din fantasi.  Tankemonstret kan dyka upp i många sammanhang, inte bara i relationer. När du lärt känna monstret så kommer det ge dig mycket positivt, det kan rentav fungera som en energikälla. Då du gång på gång kan upptäcka hur bra du faktiskt har det, och hur få av skräcktankarna som slår in.

Ikväll är det dags för 5 delen av Kärlekskoden, kommer monstret besöka någon av deltagarna? Och vilka 2 kommer att få följa med till finalen? Missa inte SVT 1 21.00. ses då. <3<3<3

Please follow and like us:

11 tankar på “Bli vän med din fiende tankemonstret

 1. Du skriver så mycket klokt, hoppas du fortsätter blogga också när tv-serien är slut. Tycker Kärlekskoden är ett riktigt intressant program, enda dating-serien jag följer med stort intresse.

  1. Hej Maria.

   Tack, jag kommer kanske plocka med mig bloggen efter att programmet är slut och fortsätta blogga:) vad kul att du gillar konceptet. Ha en fin helg så ses vi snart här igen!

 2. Tack för dina tips om tankemonstret, de behövde jag 🙂
  Och stort grattis till dig och Pär, han verkar vara en hellyllekarl med tillgång till sina känslor.

 3. Tack för att du delar med dig av din egen erfarenhet av ”Tankemonstret”. Det var bra att ge detta ett namn ”Monstret” för det är ju det det är, ett monster som för med sig dåliga känslor. Har själv alldeles för mycket erfarenhet av ”denna där”.

  1. Hej Carina

   Kul att du läser bloggen och att du kan känna igen dig i tankemonster träsket:) helt klart det är ett monster som man behöver bli vän med och lära känna för att förstå sig på.

 4. Oj, jösses vad härligt att du skrev det här! Jag är precis likadan och just nu är det en av de där deppigare perioderna som jag går igenom. Men att få höra att det finns fler som känner detsamma känns väldigt skönt. Du satte verkligen huvudet på spiken. Vet inte om du hinner svara på frågor, men tänkte bara höra om det här är något som du känner har blivit bättre under åren, ju äldre du blivit?
  Tack för ett av de bättre programmen jag sett på länge. Du och Pär är så fina ihop! Kram!

  1. Hej Sanne

   Vad tråkigt att du är nere i en deppigare period, men kul att du kunde känna igen dig i mitt inlägg:) hoppas att det var en liten tröst. Oftast är det en skön känsla att läsa att någon annan också kan ha sina svagheter som tankemonster. Mitt tankemonster har funnits med länge, och inte blivit mindre men det jag lärt mig och det som hela tiden blir bättre, ju äldre jag blir, är att jag lärt känna monstret och vet hur jag ska hantera det. Om du övar lite och försöker skriva ner vid vilka tillfällen monstret besöker dig så kan du se ett mönster. Och börja ställa dig frågan vad som är sant, och vad som faktiskt bara är det dumma monstret som viskar i ditt öra.

   Kanske är det så att du inte behöver vara deppig just nu, utan det kanske enbart är ditt monster som vill skapa katastroftankar. Tänk igenom det så lovar jag att du snart kommer att må bättre och slippa känna dig nere.

   Ta hand om dig stor peppkram <3

 5. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work. eceededkkced

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.